ZF Logistica businessului. Bogdan Irsik, Wincon: În momentul de vârf al construcţiei fabricii Stada vom ajunge la peste 200-250 de oameni pe şantier

Autor: Alina-Elena Vasiliu 28.03.2023

La propria fabrică de la Bonţida, Wincon a demarat la începutul anului 2022 un proces de extindere care a dus la dublarea capacităţii de producţie de prefabricate pentru clădiri industriale. Valoarea investiţiei este de circa 5 mil. euro.

Constructorul Wincon din Cluj-Napoca preconizează o evoluţie bună a businessului în 2023, după ce anul trecut cifra de afaceri a fost pe trend ascendent, recuperând pierderile cauzate de pandemie. Compania s-a specializat în proiecte industriale şi logistice şi are acum în derulare mai multe contracte de acest tip.

„Cam 80% dintre clienţii noştri sunt clienţi repetitivi. Am lucrat pentru companii din producţia de mobilă precum Ecolor, Plimob sau Aviva, furnizori ai Ikea. Am derulat proiecte şi pentru industria aviatică. Acum facem şi o fabrică de medicamente, pentru compania Stada, unde lucrează cam 100-120 de oameni în medie, iar în momentul de vârf probabil vom ajunge la peste 200-250 de oameni. Până în decembrie va trebui să finalizăm construcţia. În câteva luni ar trebui să finalizăm şi fabrica de gips-carton Saint-Gobain de la Turda, care a constat în dublarea capacităţii de producţie a unităţii existente deja“, a spus Bogdan Irsik, acţionar al Wincon, la emisiunea online ZF Logistica businessului.

Fabrica de medicamente Stada se va desfăşura pe 30.000 de metri pătraţi din cei 100.000 de metri pătraţi achiziţionaţi de Stada în Parcul Industrial Arieş şi va avea nouă linii de producţie, cu posibilitatea extinderii până la 12 linii de producţie. Capacitatea estimată este de 120 milioane de cutii de medicamente pe an.

Alături de proiectele industriale, Wincon lucrează în acest moment şi la galeria Aurora Mall Giurgiu, dezvoltată de Cometex, divizia imobiliară a retailerului electro-IT Altex.

„Anul 2022 a fost mai bun decât 2021 pentru Wincon şi avem premise şi mai bune pentru acest an. Am avut clienţi care au înţeles că preţurile pot să şi varieze, spre deosebire de anii anteriori, când preţurile rămâneau ferme. Ca cifră de afaceri am avut o revenire destul de bună după pandemie. Am finalizat anul cu 63 de milioane de euro, de la 37 de milioane de euro în anul anterior, când fusesem în scădere.“

Antreprenorul estimează că anul acesta preţurile materiilor prime necesare pentru construcţii vor rămâne stabile, neexistând în acest moment motive care să ge­nereze noi scumpiri. În acest context, Wincon se aşteaptă la o creştere a afacerilor de 10-15% anul acesta.

Wincon şi-a început activitatea în 2007, construind preponderent fabrici şi mai puţin logistică. Fabrici de 5.000-10.000 de metri pătraţi erau considerate proiecte mari la vremea respectivă, piaţa fiind la început, îşi aminteşte Bogdan Iarsik.

Prin 2010-2011, domeniul industrial şi-a revenit mult mai rapid decât rezidenţialul, iar spaţiile logistice au început să fie tot mai căutate.

„Atunci am făcut şi noi paşi către producţia de prefabricate, iar în 2013-2014 am ridicat prima clădire de 50.000 de metri pătraţi. În 2019, am făcut cel mai mare proiect al nostru, de 90.000 de metri pătraţi, pentru WDP care a închiriat către Auchan.“

Pentru că a văzut că există cerere, Wincon şi-a făcut şi prima sa fabrică de prefabricate la Bonţida, lângă Cluj, unde a început producţia în 2019. Un an mai târziu, a început să producă şi într-o fabrică lângă Bucureşti, la Vânătorii Mici, printr-un joint venture cu Willy Naessens.

„O fabrică angajează cam 70 de oameni, dar cu tot cu oamenii care lucrează pe şantiere avem cam 250 de angajaţi. Lucrăm însă şi în subantrepriză. În medie, pentru o lucrare, avem între 10 şi 15 subcontractori.“

Cum recrutarea de forţă de muncă este o provocare constantă, strategia companiei este să angajeze oameni atunci când îi găseşte, nu doar când există o nevoie presantă.

La fabrica de la Bonţida, Wincon a demarat la începutul anului 2022 un proces de extindere care a dus la dublarea capacităţii de producţie de prefabricate pentru clădiri industriale. Valoarea investiţiei este de circa 5 milioane de euro, iar finalizarea ei este preconizat să aibă loc în primul trimestru al anului 2023. Aici se opresc deocamdată investiţiile la nivelul companiei.

„Nu cred că anul 2023 va fi un an al dezvoltării pentru Wincon. Planul nostru este să consolidăm poziţia actuală, dar cu focus pe eficienţă, îmbunătăţirea proceselor, creşterea calităţii şi, în final, creşterea procentuală a profitului.“

Dacă în toamna anului trecut investitorii erau mai degrabă reticenţi cu privire la noi proiecte, Bogdan Irsik spune că acum lucrurile se arată mai optimiste.

„Cererea pentru proiecte industriale noi este destul de mare. În 2022 vedeam marii dezvoltatori că erau mai precauţi şi într-o oarecare expectativă, generată probabil de costul finanţării extrem de ridicat. Acum avem solicitări atât din partea dezvoltatorilor, cat şi din partea beneficiarilor de tip build-to-own. Dacă suprapunem peste asta şi proiectele din sectorul public, chiar dacă Wincon nu activează în acest domeniu, cred că 2023 va fi un an bun.“

Wincon a fost fondată în 2007, iar 90% din acţiuni sunt deţinute de Bogdan Irsik, restul de 10% aparţinându-i lui Werner Irsik, fratele său.

În portofoliul Wincon se regăsesc proiecte de construcţii sau de proiectare precum Ramada Hotel din Sibiu (lucrări de structură), fabrica Marquardt din Sibiu (antreprenoriat general), Mitsubishi Heavy Industries (Wloclawek, Polonia - design structură metalică), MMM Auto Parts din Turda (judeţul Cluj - design clădire şi antreprenoriat general) sau Eaton (în Buşag, Maramureş - antreprenoriat general), potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul companiei.

În 2022, Wincon a finalizat şi un centru logistic în localitatea Călan din judeţul Hunedoara, pentru reţeaua de supermarketuri Auchan, pe o parte din suprafaţa fostului combinat siderurgic din Călan.

Wincon este şi asociată în compania Willy Naessens România, un antreprenor general activ în sectorul construcţiilor industriale, înfiinţat în 2019, printr-un joint-venture cu grupul belgian Willy Naessens. Willy Naessens România a înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 163 de milioane de lei şi 36 de angajaţi.