Arctic Stream, integrator de infrastructură şi securitate IT listat la BVB, mizează pe afaceri în creştere cu 25%, până la 102 mil. lei şi profit de aproape 9 mil. lei, plus 23% an/an

Autor: Cristina Bellu 27.03.2023

Arctic Stream, integrator de infrastructură şi securitate IT listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sub simbolul AST, se aşteaptă la afaceri de până la 102,5 milioane de lei (20,83 milioane de euro) în acest an, în creştere cu 25% faţă de 2022. În acelaşi interval, profitul net este este estimat să crească  cu 23% de la 6,76 milioane de lei  în 2022 până la 8,49 de milioane de lei, ceea ce va reprezenta o dublare faţă de profitul înregistrat în 2021, care s-a situat la 4,37 milioane de lei.

Estimarea se regăseşte în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli (BVC) pentru anul în curs, elaborat de administratorul unic al companiei şi care va fi supus aprobării Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, de la sfârşitul lunii aprilie 2023. 

Prognoza bugetară a Arctic Stream a fost construită pe baza contractelor aflate în derulare în primul trimestru din 2023, ţinând seama de contractele semnate în ultimele luni şi de oportunităţile identificate pe piaţa de profil, spun oficialii companiei.

Potrivit acestora, societatea a încheiat mai multe contracte semnificative (fiecare dintre ele reprezentând cel puţin 10% din cifra de afaceri a anului anterior), în 2022, între care se remarcă unul anunţat la începutul lunii iulie. Este vorba de un contract-cadru, cu un client din sectorul public, având durata de 36 de luni, a cărui valoare totală ar putea ajunge la 34,9 milioane de euro.

De asemenea, pe 17 martie 2023, Arctic Stream a anunţat încheierea altui contract semnificativ, în valoare de 1,55 milioane USD, pentru echipamente aferente infrastructurilor de comunicaţii. Clientul este din sectorul privat, iar finalizarea contractului este aşteptată pentru sfârşitul lunii septembrie 2023.

„Primul an şi jumătate după listarea la BVB a reprezentat pentru Arctic Stream o perioadă de consolidare, marcată de extinderea echipei, atât la nivel numeric, cât şi în ceea ce priveşte nivelul de expertiză, precum şi de o îmbunătăţire graduală a eficacităţii operaţionale. Am pus bazele creşterii, în condiţii economice dificile, de prelungire a crizei semiconductorilor, de menţinere a dificultăţilor din lanţurile de aprovizionare şi de întărire a dolarului american, valuta în care achiziţionăm cele mai multe soluţii. Din 2023, sunt convins că se vor cunoaşte şi mai bine roadele muncii depuse, prin rezultate în creştere în privinţa cifrei de afaceri şi a profitului net”, spune Dragoş Octavian Diaconu, fondator şi director general al Arctic Stream.

Conducerea companiei menţionează că va rămâne atentă la orice posibile disfuncţionalităţi din lanţurile de aprovizionare, la criza semiconductorilor, precum şi la evoluţia climatului economic şi a situaţiilor geopolitice care ar putea avea un impact asupra businessului său