Sphera Franchise Group, operatorul lanţurilor de restaurante KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, prognozează pentru 2023 vânzări de peste 320 mil. euro, plus 21% an/an, şi bugetează investiţii de peste 10 mil. euro în deschiderea de noi restaurante şi remodelarea unităţilor existente

Autor: Cristina Bellu 27.03.2023

Sphera Group (simbol bursier SFG), operatorul în sistem de franciză al lanţurilor de restaurante KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, estimează că în 2023 vânzările din restaurante vor depăşi 320 mil. euro, echivalentul unei creşteri de 21% faţă de 2022, în timp ce EBITDA (câştiguri înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare) normalizată este preconizată să crească cu 58%, până la 32,5 mil. euro.

Totodată, profitul net normalizat va înregistra o creştere cu 88% faţă de anul precedent, potrivit bugetului pe 2023, care urmează să fie supus aprobării în Adunarea Generală Ordinară anuală a Acţionarilor din 27 aprilie.

"Suntem încrezători că tendinţa pozitivă pe care am observat-o în activitatea noastră în ultimul an va continua şi în 2023. Chiar dacă se preconizează o tendinţă de scădere a inflaţiei şi a creşterii preţurilor faţă de anul trecut, nu putem ignora faptul că şi acest an va fi unul provocator pentru companii şi consumatori, iar adaptarea la noile realităţi economice rămâne esenţială pentru a ne menţine competitivi şi sustenabili pe termen lung," spune Călin Ionescu, CEO, Sphera Franchise Group.

Bugetul a fost gândit având în vedere condiţiile actualului context macroeconomic, cu o derulare normală a activităţii, o rată generală a inflaţiei de 10% şi creşterea salariului minim începând cu ianuarie 2023.

Anul acesta, Sphera Franchise Group plănuieşte să deschidă zece restaurante noi în România - 8 unităţi KFC şi 2 unităţi Taco Bell, la un cost de investiţie estimat la aproximativ 6,8 milioane de euro.

În plus, compania va investi 3,8 milioane euro în remodelarea restaurantelor existente şi în implementarea de soluţii digitale de comandă, cum ar fi chioşcurile digitale.

La 31 decembrie 2022, Sphera Franchise Group opera 177 de restaurante: 96 de restaurante KFC în România, 2 în Moldova şi 20 în Italia, precum şi 43 de restaurante Pizza Hut (inclusiv o subfranciză Pizza Hut Delivery), 15 restaurante Taco Bell şi un restaurant Paul şi avea 4.935 de angajaţi, dintre care 4.450 în România, 411 în Italia şi 74 în Republica Moldova.

Grupul este deţinut în proporţie de 28,6% de Tatika Investments, urmat de Computerland România (20,5%) şi Wellkept Group (16,5%).