Putin aduce arme nucleare în ”coasta” UE: Preşedintele rus spune că vrea să desfăşoare arme nucleare tactice în Belarus. „Nu este nimic neobişnuit aici: în primul rând, SUA fac asta de zeci de ani”

Autor: Valeriu Dănilă 27.03.2023

Vladimir Putin a declarat că Rusia intenţionează să desfăşoare arme nucleare tactice în Belarus, scrie Financial Times.

Preşedintele Rusiei a arătat că lucrările pentru depozitele necesare stocării armelor în Belarus vor fi gata până la 1 iulie. Acesta a spus că Rusia nu va transfera controlul asupra armelor nucleare tactice către Belarus şi că nu va încălca obligaţiile sale de neproliferare nucleară.

Putin a explicat că desfăşurarea armelor vine ca răspuns la o solicitare făcută în urmă cu mult timp de Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului.

„Nu este nimic neobişnuit aici: în primul rând, SUA fac asta de zeci de ani”, a spus Putin. „Ei şi-au plasat armele nucleare tactice în şase ţări aliate NATO din Europa. [...] am convenit să facem acelaşi lucru, fară să, şi repet, încălcăm obligaţiile internaţionale de neproliferare.”

„Au [arme nucleare tactice] în anumite ţări, pregătesc sistemele de livrare şi antrenează echipajele. Avem de gând să facem acelaşi lucru.”