(P) Asigurarea de credit comercial, un instrument financiar care aduce predictibilitate într-o piaţă instabilă

Autor: Publicitate 28.03.2023

În ultimii 3 ani, economia globală a fost puternic afectată de schimbările provocate de pandemia de COVID-19, precum şi de exacerbarea conflictelor geo-politice care îşi pun amprenta în relaţiile economice. Problemele lanţurilor de aprovizionare şi ale forţei de muncă, începute în 2020, au fost accentuate odată cu războiul din Ucraina, cel mai vizibil impact fiind legat de apariţia unei crize energetice care s-a suprapus cu elementele de presiune anterioare. Pe acest fond, multe companii au fost nevoite să îşi înceteze activitatea, datele arătând că, în România, 31.400 de companii şi-au suspendat activitatea în 2022, cu 20.58% mai mult decât în anul precedent, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

Inflaţia, dobânzile în creştere, criza energetică şi disponibilitatea forţei de muncă sunt câţiva dintre factorii care îngreunează şi mai mult activitatea companiilor în momentul actual. Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, rata inflaţiei era cu 16.4% mai mare la finalul anului 2022, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021. Toate aceste cauze au determinat companiile să se îndrepte către instrumente financiare prin care să îşi protejeze afacerea împotriva riscului de neplată şi faliment, asigurând un cash-flow sănătos.

„În contexte economice şi geopolitice instabile, asigurarea de credit comercial este instrumentul financiar care poate aduce predictibilitate în business. Este necesară companiilor care vor să-şi asigure o creştere sustenabilă a cifrei de afaceri, în special datorită faptului că oferă posibilitatea de a analiza bonitatea potenţialilor clienţi, de a colecta creanţele întârziate şi, în cazul în care ar apărea neplata prelungită sau s-ar instala insolvenţa, de a fi despăgubite. În acest mod, printr-un produs financiar complex, companiile îşi pot continua implementarea planurilor de afaceri în condiţii de stabilitate a fluxului de numerar şi de creştere a afacerii”, explică Eugen Anicescu, CEO AON Romania, cel mai mare broker global în domeniul asigurărilor de credit comercial, cu una dintre cele mai dinamice şi experimentate echipe internaţionale.

Asigurările de credit comercial oferă protecţie împotriva riscurilor de neplată sau insolvenţă, şi ajută companiile să îşi mărească portofoliul de clienţi sau să îşi consolideze relaţiile cu clienţii existenţi. În plus, pentru cei care vor să-şi extindă afacerea la nivel global, acest tip de asigurare este deosebit de importantă întrucât, pe lângă faptul că eficientizează schimburile comerciale internaţionale, oferă informaţii despre piaţă şi parteneri, astfel încât companiile să poată lua deciziile potrivite pentru dezvoltarea businessului.

În contexte de volatilitate economică este de preferat ca afacerile să aibă o protecţie care constă într-un astfel de tip de asigurare, aceasta reprezentând o metodă de a se proteja împotriva insolvenţei şi a riscului de neplată prelungită. Astfel, în momentul în care companiile aleg o asigurare de credit comercial, trebuie să se asigure că apelează la un broker de încredere şi cu expertiză în domeniu, care să le identifice nevoile şi să vină cu soluţii potrivite, şi care să le ofere suportul necesar privind structurarea soluţiei, negocierea, implementarea şi administrarea poliţei.

„Rolul AON este să ofere cea mai bună structură de asigurare către client şi să vină mereu în întâmpinarea sa cu servicii personalizate. Astfel, discutăm cu clienţii, le înţelegem nevoile reale, provocările raportate la portofoliul lor de clienţi şi sectorul în care activează. Mai departe, în colaborare cu partenerii noştri asiguratori, vom putea să recomandăm cea mai potrivită modalitate de atenuare a pierderilor, astfel încât afacerile clienţilor noştri să poată evolua”, continuă Eugen Anicescu.

În strategia AON, relaţia cu clientul şi susţinerea acestuia pe întregul parcurs al poliţei sunt doi piloni fundamentali. Din acest motiv, fiecare client AON are o echipă dedicată de brokeri care se asigură că fiecare pas este unul sigur şi că beneficiile acestui parteneriat se concretizează conform aşteptărilor şi nevoilor.

AON are o expertiză semnificativă în domeniul asigurărilor de credit comercial, fiind prezent atât la nivel global, dar înţelegând şi specificităţile pieţelor locale. AON Credit Solutions este lider global, luând în considerare volumul de prime plasate, activează în 55 de ţări cu echipe specializate cu peste 570 de brokeri, acţionând ca o echipă unită ce oferă servicii clienţilor care au nevoie să îşi gestioneze riscul de credit. Dacă şi afacerea ta are nevoie de o asigurare a riscului comercial, solicită o ofertă personalizată, iar unul dintre consultanţii AON îţi va oferi asistenţă pentru a alege cea mai bună opţiune.