Cum arată infrastructura de încărcare pentru maşini electrice: 1.350 de locaţii cu staţii de încărcare la un parc auto de 40.000 de autoturisme. „La fiecare 10 maşini electrice ar fi optim să existe un punct de încărcare“

Autor: Alexandra Matei 28.03.2023

Locaţiile pentru staţiile de încărcare rapidă şi ultrarapidă au ajuns la o cotă de 42% din piaţă în 2022, faţă de 25% în 2018 Cele mai multe locaţii continuă să opereze însă o singură staţie, doar 25% având două sau mai multe staţii În ceea ce priveşte numărul optim de puncte de încărcare, este recomandat să existe un punct de încărcare la fiecare 10 autoturisme electrice.

Anul trecut s-a înregistrat o creştere majoră a locaţiilor rapide şi ultrarapide de încărcare pentru maşinile electrice şi hibride plug-in, iar astăzi, la nivel naţional, există 1.350 de locaţii cu staţii  de încărcare, în creştere cu aproape 60% faţă de 2021, potrivit unui studiu Roland Berger. Circa 30% dintre staţiile noi sunt amplasate în zona spaţiilor de retail din ţară.

Deşi numărul lor creşte, sunt încă prea puţine locaţii cu multiple staţii, care să permită încărcarea autoturismelor într-un timp cât mai scurt. Majoritatea locaţiilor continuă să opereze o singură staţie, se arată în studiu, doar 25% având două sau mai multe staţii.