Unilever a investit 40-50 mil. euro la Ploieşti. La capacitate maximă, va fi cea mai mare fabrică de condimente din Europa

Autor: Cristina Roşca 28.03.2023

Producătorul de bunuri de larg consum Unilever a finalizat o investiţie de 40-50 mil. euro în fabrica de alimente de la Ploieşti, Prahova, spun sursele ZF. Această investiţie a fost anunţată acum circa doi ani, dar oficialii grupului nu au oferit niciodată detalii privind valoarea proiectului, numărul de locuri de muncă nou-create sau ce anume vor produce. Nici acum ei nu au răspuns solicitării ZF.

„Investiţia la Ploieşti e gata, dar nu e dată în funcţiune încă. În momentul în care va funcţiona la capacitate maximă, va fi cea mai mare fabrică de condimente din Europa“, spune o sursă ZF.

În timp ce grupul anglo-olandez investeşte în dezvoltarea producţiei de alimente din România, în alte ţări gigantul închide fabrici. Spre exemplu, fabrica de produse pentru supă din Franţa ar urma să se închidă, conform unui anunţ făcut în 2021. Similar, o fabrică de îngheţată din Finlanda ar putea avea aceeaşi soartă, scrie presa internaţională. Şi în Belgia şi Ungaria au fost închise recent porţile unor unităţi de producţie. Ba chiar, din Ungaria va fi relocată în România o parte din activitate. Investiţia Unilever în producţia de alimente vine într-o perioadă în care retailul se dezvoltă accelerat, iar producţia nu ţine pasul.

Astfel, România e nevoită să importe o bună parte din bunurile de larg consum pe care consumatorii le cumpără. ZF a scris în mai multe rânduri despre necesitatea unor investiţii masive în producţia de bunuri FMCG. În ultimul deceniu, pot fi numărate pe degete fabricile de 50-100 mil. euro ce s-au dezvoltat în industria alimentară din România. În paralel, universul de comerţ modern a crescut de la 1.200 la 4.000 de magazine.