ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Marcel Murgoci, Estinvest: Interesul investitorilor nu este axat pe un anumit sector, ci spre emitenţii care acordă dividende bune spre foarte bune

Autor: Eduard Ivanovici 29.03.2023

♦ Randamente ale dividendelor de 7-8% pentru Romgaz, Petrom şi Nuclearelectrica, spune analistul.

În plin sezon de publicare a convocatoarelor adunărilor generale ale acţionarilor din luna aprilie, atenţia participanţilor la piaţa locală de capital se îndreaptă în primul rând către propunerile de dividende ale companiilor listate, spune Marcel Murgoci, director de tran­zacţionare al Estinvest, invitat la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia din 28 martie.

„Interesul nu este axat în prezent pe un anumit sector, ci spre emitenţii care acordă dividende bune spre foarte bune. S-a văzut în bugetul prezentat de OMV Petrom că ei nu se aşteaptă la un an extraordinar. Este normal, au avut un an foarte bun şi este greu să îl depăşeşti. Valorile au descumpănit însă investitorii“, explică reprezentantul societăţii de brokeraj.

„Probabil se aşteaptă ca unii emitenţi din acest domeniu să afişeze tot o atitudine prudenţială pentru că trebuie să ţii cont de contextul actual, de faptul că preţul petrolului şi gazului a început să scadă.“

Unii emitenţi – precum Romgaz (SNG), OMS Petrom (SNP) şi Nuclearelectrica (SNN) – au un randament al dividendului de 7-8% raportat la preţul de închidere de luni, fapt ce ar putea să determine investitorii să ia în calcul o intrare pe unele dintre respectivele companii, adaugă Marcel Murgoci.

„S-a intervenit cu solicitarea ca 90% din profit să fie acordat sub formă de dividend probabil din nevoia statului de resurse suplimentare. Bineînţeles, s-au introdus şi excepţii întemeiate acolo unde emitenţii consideră că au nevoie de resurse pentru diferite investiţii; este posibil să rămână la varianta de 50%. Au mai fost asemenea situaţii acum ceva ani. Probabil că investitorii se aşteptau la o repartizare mult mai bună a profitului către dividende”, continuă reprezentantul Estinvest.

 

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă este transmisă zilnic, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.