Israelul este zguduit: Benjamin Netanyahu, care a dominat politica israeliană timp de aproape două decenii, devenind cel mai longeviv premier din istoria ţării, este forţat să facă un pas în spate şi să amâne controversata reformă judiciară, după protestele care au aruncat ţara în haos

Autor: Ştefan Stan 28.03.2023

Benjamin Netanyahu a dominat politica israeliană timp de aproape două decenii, depăşindu-şi rivalii cu o combinaţie de cruzime şi pricepere pentru a deveni cel mai longeviv premier din istoria ţării, scrie FT. 

Însă luni, politicianul a fost forţat să schimbe cursul - cel puţin temporar - în ceea ce priveşte iniţiativa guvernului său de extremă dreapta de a revizui sistemul judiciar, după ce a aruncat ţara în cea mai mare criză din ultimele decenii. După luni de proteste, Netanyahu a cedat presiunii publice după ce decizia sa de a-l demite pe ministrul apărării pentru că a criticat planul a declanşat un nou val de tulburări şi o grevă generală care ameninţa să paralizeze naţiunea.

Pe măsură ce vestea demiterii s-a răspândit duminică târziu, zeci de mii de israelieni au inundat străzile din întreaga ţară pentru a-şi exprima furia. Israelul s-a închis, în timp ce sindicatele au cerut lucrătorilor să dea jos uneltele, trimiţând disensiunile în toate instituţiile ţării, băncile, ambasadele, porturile şi chiar aeroportul Ben Gurion suspendând serviciile.

Netanyahu a acceptat în cele din urmă, luni seara, să amâne revizuirea până la următoarea sesiune parlamentară, după ce a ţinut ţara în aşteptare ore în şir. Cu toate acestea, deşi concesia a determinat sindicatele să anuleze greva, demonstraţiile au continuat până luni seara, organizatorii avertizând că vor continua până când modificările vor fi în cele din urmă respinse.

"Statul Israel este rănit şi îndurerat", a declarat liderul opoziţiei Yair Lapid după cedarea parţială a lui Netanyahu. "Nu trebuie să punem un plasture peste răni, ci să le tratăm corespunzător".