Februarie, o lună de hemoragie pentru băncile europene. Deponenţii îşi retrag rapid banii din băncile europene şi americane. Unde se duc aceştia?

Autor: Catalina Apostoiu 28.03.2023

Deponenţii au retras 214 miliar­de de euro din băncile din zona euro în ultimele cinci luni, ieşirile atingând un nivel record în februarie, indică date BCE citate de Financial Times.

Declinul depozitelor constituite la băncile din zona euro, care a început la câteva luni după ce BCE a început să majoreze dobânzile în vara anului trecut, vine după ce sume însemnate de bani au fost investite în bănci, în special de la declanşarea pandemiei.

Retragerile recente indică faptul că băncilor le-a fost mai dificil să atragă şi să păstreze deponenţi chiar şi înainte de turbulenţele din sectorul bancar izbucnite în această lună, turbulenţe ce au provocat colapsul a trei bănci americane şi a împins Credit Suisse în braţele UBS.

În februarie, declinul a accelerat, deponenţii reducându-şi deţinerile din băncile zonei euro cu 71,4 miliar­de de euro, un nivel record. Depozi­te­­le gospodăriilor au scăzut cu 20,6 mi­­li­arde de euro, cel mai pronunţat de­clin din 2003. Retragerile pe cinci luni din oc­tom­brie au reprezentat 1,5% din suma de aproape 14.000 mi­liarde de euro deţinute de băncile din zona euro pentru deponenţi şi s-au situat sub suma de 500 miliarde de dolari retrasă din depozitele de la băncile americane în ultimul an.

Băncile din zona euro nu s-au gră­bit să treacă mai departe dobân­zile mai mari către deponenţi, acest lu­cru determinând o reorientare a acestora către conturi de economii pe termen mai lung, cu dobânzi mai mari. Aceştia au plasat de asemenea fonduri mai mari în fonduri de piaţă monetară şi titluri de datorii emise de bănci.

Potrivit unor analişti, faptul că de­ponenţii au investit o parte din ba­nii retraşi din depozite în obligaţiuni emise de bănci arată că clienţii nu-şi pierd neapărat încrederea în sistemul bancar. Economiştii cred că turbu­len­ţele din această lună vor face băn­cile mai prudente, punând presiune pe nivelul creditării.

Potrivit lui Jose Manuel Campa, preşedinte al Autorităţii Bancare Eu­ropene, băncile europene nu au scăpat încă de probleme.

Riscurile din sistemul financiar rămân foarte ridicate, a avertizat acesta, potrivit CNN.

În SUA, băncile mici şi mijlocii au pierdut 120 miliarde de dolari din depozite în doar o săptămână în martie, relevă date Fed citate de Yahoo Finance. Pe de altă parte, cele mai mari 25 de bănci au atras depozite noi de 67 miliarde de dolari.

Depozitele se aflau în scădere în cazul băncilor, mici şi mari înainte de colapsul SVB. Mulţi observatori pun declinul pe seama presiunii create de campania agresivă a Fed de reducere a inflaţiei.

Deponenţii nu şi-au plasat banii doar în băncile mari. Fondurile de piaţă monetară au înregistrat de asemenea intrări însemnate.

Ca şi în cazul băncilor europene, există avertismente că creşterea creditării bancare va fi limitată în trimestrele viitoare.

În tot acest context, unii analişti susţin că nu se poate vorbi de o criză a sistemului bancar, ci de o „contagiune de sentiment“, comparativ cu contagiunea cu adevărat sistemică înregistrată în criza financiară din 2008, notează CNBC                .