ZF Logistica Businessului, un proiect ZF & Element Industrial. Julia Leferman, Berarii României: SGR va avea o infrastructură formată din 6 centre regionale de numărare a ambalajelor şi 11 centre mai mici. Acum identificăm spaţiile

Autor: Alina-Elena Vasiliu 30.03.2023

„Va fi nevoie şi de forţă de muncă, planul de afaceri implicând aproximativ 600 de persoane la momentul maxim de activitate, adică în al doilea an de funcţionare“, a spus Julia Leferman.

Sistemul Garanţie-Returnare (SGR), proiectul care va revoluţiona modul în care cumpărăm băuturi şi care îşi propune să accelereze pro­cesele de reciclare, are nevoie de o in­fra­structură logistică la care RetuRO, compania desemnată să ad­minis­treze SGR, lucrează în această perioadă.

Cea mai importantă componentă din acest lanţ logistic este o reţea de şase centre regionale de numărare a ambalajelor şi unsprezece centre de dimensiuni mai mici, răspândite pe toată suprafaţa ţării.

„În acest moment, RetuRO se află în etapa de configurare a infrastructurii fizice cu care va funcţiona. Este avută în vedere înfiinţarea a şase centre regionale mari, dotate cu echipamente de numărare, linii de sortare, compactare şi pregătire pentru reciclare.“

„Aceste şase centre vor fi completate şi de unsprezece platforme intermediare, o infrastructură secundară, unde vor ajunge îndeosebi ambalajele colectate în regim manual, care vor pleca spre centrele regionale.

Ar fi durat mult construirea de la zero a acestei infrastructuri, aşa că discuţiile au fost pentru închirierea unor hale“, a spus Julia Leferman, directorul general al asociaţiei Berarii României, unul dintre iniţiatorii Sistemului Garanţie-Returnare, la emisiunea online ZF Logistica businessului.

RetuRO a mers astfel către cei mai mari dezvoltatori logistici din România, printre care WDP, CTP, Olympian Parks (Helios Phoenix), Globalworth, pentru a vedea disponibilitatea de spaţii.

„Ne-am uitat la infrastructura logistică deja disponibilă, pentru a putea răspunde cerinţelor sistemului. În perioada următoare se vor stabili cu precizie locurile în care se vor afla centrele de numărare. Ne uităm la centre cu suprafeţe medii de 4.000 de metri pătraţi, iar pentru cele mici sunt suficienţi şi 500 de metri pătraţi.“

O platformă intermediară va deservi două-trei judeţe. În paralel cu identificarea spaţiilor, se lucrează şi la achiziţia echipamentelor necesare, dar şi la procesele de recrutare.

„Va fi nevoie şi de forţă de muncă, planul de afaceri implicând aproximativ 600 de persoane la momentul maxim de activitate, adică în al doilea an funcţionare.“

Pentru a pune la punct tot sistemul, RetuRO se află în discuţii cu băncile în vederea obţinerii finanţării necesare, care a fost estimată la 100 de milioane de euro. În ultimele luni, focusul a fost pe înregistrarea comercianţilor şi a producătorilor în platforma RetuRO.

„Din circa 80.000 de comercianţi şi producători, până acum s-au înscris 58.000 în platformă. Majoritatea sunt comercianţi, iar 2.000 dintre cei înregistraţi sunt importatori.“

Pentru magazinele foarte mici, cel mai simplu mod de colectare presupune amplasarea în zona caselor de marcat a unui sac unde vor fi adunate ambalajele. Când sacul se umple, va fi legat cu sigilii speciale care vor fi furnizate de RetuRO. Şi sacii sunt unii speciali, rezistenţi. Va exista o platformă online unde se va încărca seria sigiliului, iar acolo RetuRO va face contorizarea sacilor şi va crea infrastructura logistică de preluare a ambalajelor de la comercianţi.

Sacii cu recipiente vor fi preluaţi şi vor ajunge la centrele de numărare. Ulterior, baloţii vor fi trimişi către centrele de reciclare. Licitaţiile pentru materiale vor fi deschise, aşa că ambalajele pot ajunge şi la companii din străinătate, nu doar în România. Scopul RetuRO este să le vândă la un preţ cât mai bun, aceasta fiind una dintre sursele sale de finanţare.

SGR presupune că, începând cu data de 30 noiembrie 2023, consumatorii vor putea să returneze în magazine ambalajele de unică folosinţă din plastic, sticlă sau metal pentru băuturi. Cumpărătorii vor plăti o garanţie de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri inclusiv. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal. Irlanda şi Ungaria sunt alte ţări europene în faze avansate de implementare a SGR.