Afaceri de la Zero. Roxana Fulga a pornit în 2019 brandul Velvet Atelier Floral în Cugir, Alba după o investiţie de 40.000 de euro din fonduri europene

Autor: Georgiana Mihalache 30.03.2023

♦ „Încerc ca florile - materia primă, să le aduc din ţară. Avem mulţi producători locali de lalele, frezii, bujori, trandafiri.“

Velvet Atelier Floral lua naştere în 2019, când Roxana Fulga s-a hotărât să investească în pasiunea pentru culori şi cadouri şi să atragă o finanţare din fonduri europene de 40.000 de euro. Astfel, ea a pornit chiar în garajul casei sale un atelier de flori şi au început să apară şi primele comenzi de buchete pentru diverse ocazii.

„Velvet Atelier Floral a pornit în garajul casei mele, din pasiunea pentru culori, mi-a plăcut să aduc câte un strop de frumos oriunde ajungeam. M-am inspirat din faptul că îmi plăcea să fac cadouri oamenilor fără motiv. Şi un buchet de flori e cel mai mic cadou prin care poţi face pe cineva să zâmbească. Am pornit cu 100 de lei. Foloseam flori de grădină, dalii, crizanteme, frunze de viţă-de-vie, crengi de copaci”, a povestit Roxana Fulga. Primul contact al antreprenoarei cu lumea de business a fost în restaurantul părinţilor săi, care este deschis de 25 de ani, acolo unde făcea diverse sarcini mici, dar care o aduceau în jurul clienţilor şi putea să vadă reacţia lor, să intre în legătură cu ei. „Am investit toţi banii pe care îi făceam, cumpăram mai multe produse pentru atelier. Velvet înseamnă catifea, care este considerată o ţesătură de lux. Am asociat florile cu catifeaua şi cu atingerea petalelor de flori. Toată familia e implicată în business, mă ajută să fac produse, să transmitem mai departe bucuriile simple pe care le facem noi zi de zi. Am creat legături cu alţi florişti, cu clienţii care mi-au devenit prieteni”, a mai spus Roxana Fulga. Pentru a susţine şi alţi antreprenori locali, ea încearcă să ia florile de la producători români, mai ales că şi aceştia s-au dezvoltat în ultimii ani, au deschis sere şi astfel pot asigura necesarul de flori chiar şi când nu este sezon. Georgiana Mihalache

Din businessul cu flori s-a mai desprins o idee chiar în pandemie, când activitatea restaurantului familiei a fost oprită, iar pentru a duce această poveste mai departe, Roxana Fulga a lucrat la o sală de evenimente sub brandul White Velvet.

„Aveam restaurantul şi au apărut restricţiile, nu puteam face evenimente în interior, oamenii aveau nevoie de un spaţiu în aer liber. Am văzut această oportunitate în pandemie. Am vrut să facem şi noi un spaţiu în aer liber, să promovăm producătorii locali, să folosim produsele lor, să fie un spaţiu de relaxare. Acum încercăm să conturăm cât mai bine şi această parte de evenimente”, a mai explicat Roxana Fulga.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.