Tensiune maximă între Putin şi americani: Rusia l-a arestat pe Evan Gershkovich, un jurnalist de la The Wall Street Journal, acuzându-l de spionaj

Autor: Ştefan Stan 30.03.2023

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a anunţat că l-a reţinut pe reporterul Evan Gershkovici, cetăţean american şi jurnalist al The Wall Street Journal, la Ekaterinburg, sub acuzaţia de spionaj, scrie FT. 

Gershkovich "este suspectat de spionaj în interesul guvernului american", a declarat joi serviciul de securitate cunoscut sub numele de FSB, fără să precizeze când a fost reţinut. Reporterul "a colectat informaţii care constituie secrete de stat despre activităţile uneia dintre întreprinderile complexului militaro-industrial rusesc", se arată în comunicat.

"The Wall Street Journal este profund îngrijorat pentru siguranţa domnului Gershkovici", a precizat ziarul într-un comunicat.

Gershkovici, care este acreditat la biroul Wall Street Journal din Moscova pe lângă Ministerul rus de Externe, a lucrat anterior ca reporter pentru Agenţia France-Presse şi The Moscow Times, acoperind pe larg Rusia şi Ucraina.

Printre articolele sale recente se numără o examinare a impactului sancţiunilor internaţionale asupra economiei ruseşti şi unul despre tensiunile crescânde dintre elita de la Kremlin şi forţa paramilitară Wagner, condusă de Evgheni Prigojin, care încearcă de luni de zile să cucerească oraşul Bakhmut din estul Ucrainei.

Reţinerea reporterului "este un atac frontal asupra tuturor corespondenţilor străini care încă mai lucrează în Rusia", a scris pe Twitter Andrei Soldatov, un expert în serviciile de securitate ruseşti. "Înseamnă că FSB a scăpat din lesă".

Cazul urmează unei serii de confruntări între SUA şi Kremlin cu privire la cetăţenii reţinuţi, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Rusia a eliberat-o pe vedeta WNBA Brittney Griner din închisoare în decembrie, în cadrul unui acord de schimb cu cunoscutul traficant de arme Viktor Bout, care fusese condamnat şi încarcerat în SUA.

Acest lucru a avut loc după ce, în aprilie anul trecut, administraţia Biden l-a schimbat în mod neaşteptat pe pilotul rus Konstantin Iaroshenko, încarcerat, cu fostul puşcaş marin american Trevor Reed, care ispăşea o pedeapsă de nouă ani după ce a fost condamnat în Rusia în 2020. Continuă eforturile pentru a se ajunge la un acord în cazul unui alt fost puşcaş marin american deţinut, Paul Whelan, care a fost condamnat la Moscova la 16 ani de închisoare în 2020 pentru acuzaţii de spionaj pe care le neagă.