O echipă de avocaţi români a obţinut la Curtea de Justiţie a UE de la Luxemburg o decizie care interzice suspendarea licenţei de funcţionare a unei companii ca măsură administrativă în paralel cu desfăşurarea unui proces penal

Autor: Roxana Rosu 30.03.2023

O echipă de avocaţi români a obţinut o hotărâre la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg (CJUE) prin care este interzisă suspendarea licenţei de funcţionare a unei companii ca măsură administrativă în paralel cu desfăşurarea unui proces penal.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg, instituţie care soluţionează litigiile juridice dintre guvernele naţionale şi instituţiile europene, a fost sesizată în 2021 în cazul unei astfel de situaţii, într-un dosar ce vizează o societate română care activează în domeniul producţiei de alcool.

CJUE a decis pe 23 martie 2023 că această practică încalcă prezumţia de nevinovăţie, care poate afecta iremediabil unele afaceri.

Deciziile CJUE sunt obligatorii pentru toate autorităţile şi instanţele din România şi produc efect imediat pe plan naţional, fără să fie nevoie de o armonizare la nivel legislativ.

Echipa de avocaţi este compusă din av. dr. Tudor Vidrean-Căpuşan (Baroul Arad) şi Darius Pătrăuş (Baroul Cluj), sprijiniţi de avocatul Adrian Şandru (Baroul Bucureşti) în faţa CJUE, cu privire la chestiunile complexe de drept penal european.