ZF Live. Dragoş Fundulea, e-mobility advisor, Roland Berger: În acest moment, suntem la 0,5% maşini electrice în totalul parcului auto din România. Probabil vom ajunge, în 5-10 ani, ca circa 5-10% din parc să fie electric şi plug-in

Autor: Alexandra Matei 31.03.2023

♦ În 2022, s-au înmatriculat mai multe vehicule electrice decât în ultimii 4-5 ani cumulat, adică peste 11.000 de autoturisme noi.

În România, pe străzi, astăzi cir­culă circa 40.000 de autoturisme elec­trice şi hibride plug-in, ceea ce în­seamnă aproximativ 0,5% din totalul parcului auto, care cuprinde 8 mili­oane de maşini, atât electrice, cât şi cu motoare cu ardere internă.

Dragoş Fundulea, e-mobility ad­vi­sor în cadrul companiei de consul­tanţă şi cercetare Roland Berger, este de părere că România ar putea ajun­ge în 5-10 ani la un parc auto „elec­trificat“ care să aibă o pondere de 5-10% din totalul parcului auto. To­tuşi, pentru asta sunt necesare şi alte măsuri decât cele care aduc un bene­ficiu la achiziţionare, e vorba de mă­suri care să pună în prim-plan mediul înconjurător. „În lipsa unor alte mă­suri decât cele care aduc un be­neficiu la achiziţionare, cred că este posibil să vedem un factor li­mitativ. Avem o limită până la care ne putem duce cu programe precum Rabla Plus şi cred că trebuie să in­troducem şi elemente de bonificaţie pe partea de taxare sau de constrângere a motoa­re­lor cu ardere internă. Tre­bu­ie să ne gândim cum ne pu­tem asigura că pe ter­men lung aducem cât mai multe vehicule cu poluare mai redusă în parc. Cât va în­semna asta din întreg parcul este destul de greu de prognozat acum. Probabil vom ajunge în 5-10 ani ca circa 5-10% din parc să fie electric şi plug-in“, a spus el la emisiunea online de business ZF Live.