La cât se ridică businessul din aeroportul Otopeni, miza pentru care s-a ajuns la o mită de 22 de milioane de euro? Cele două firme care concesionează spaţiile comerciale au afaceri de 86 mil. euro. În 2022 traficul a fost de 12,6 milioane de pasageri

Autori: Alina-Elena Vasiliu , Miruna Diaconu 31.03.2023

Printre numele care se găsesc în aeroportul Otopeni se numără restaurantele Burger King, City Grill, Brioche Dorée, cafenelele Ted’s Coffee, Gloria Jean’s, retailerul Carrefour, buticul de parfumuri Obsentum şi altele.

O mită de 22,4 milioane de euro a tulburat liniştea aşternută de ani întregi peste businessul din aero­portul Otopeni, unde doar două companii – Dnata Catering şi Millenium Pro Design – şi-au adjudecat din 2010 încoace veniturile rezultate din activitatea comercială.

Săptămâna aceasta, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în urmărire penală a fostului director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) George-Alexandru Ivan, în prezent angajat al aceleiaşi companii naţionale, pentru că ar fi primit mită 22,4 milioane de euro.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 11 ianuarie – 08 noiembrie 2022 el ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri, asociat în cadrul unei societăţi comerciale, şi de la directorul general al alteia mai multe sume de bani care au dus, cumulat, la valoarea-record amintită.

În schimbul banilor, George-Alexandru Ivan ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra ministrului transporturilor şi directo­rului general al CNAB, pe care i-ar fi determinat să prelungească pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) con­tractele pentru exploatarea spaţiilor comer­ciale din interiorul aeroportului Otopeni.

Măsura DNA vine în contextul în care în vara anului 2022 Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, în administrarea căreia se află şi aeroportul Otopeni, a anunţat scoaterea la licitaţie a circa 5.500 de metri pătraţi de spaţii comerciale de pe cel mai mare terminal din ţară şi de pe aeroportul Băneasa, însă la jumătatea lunii februarie 2023, la solicitarea ZF, repre­zentanţii Companiei Naţionale au transmis că procedura nu fusese încă finalizată, aflându-se în derulare.