Ce spun industriaşii: Chiar şi cu plafonarea în vigoare, preţul energiei ne sufocă businessul. Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie: „Energia, nu piaţa, dictează politica industrială.”

Autor: Răzvan Botea 03.04.2023

Preţul energiei este în continuare mare pentru consumatorii industriali, chiar dacă se află sub preţul plafonat la 1.300 de lei/MWh, spune Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie, organizaţie care reuneşte mai multe asociaţii ale jucătorilor din industria românească.

El dă exemplul Germaniei, unde compania Volkswagen a cerut electricitate la 70 de euro/MWh, pentru a putea fi competitiv: Astăzi întreprinderile mici şi mijlocii (din Germania – n. red. ) au  energie la un preţ de 130 de euro/MW, adică circa 650 de lei/MW. La noi este dublu, 260 de euro, adică 1.300 de lei plafonat şi furnizorii vând în jur de 1.200-1.300. Sub 1.000 de lei preţuri nu există şi nu se încheie contracte bilaterale”, spune Ianc.

Conform ultimei modificări a legii energiei, pentru consumatorul industrial a fost plafonat preţul la 1.300 de lei/MW, ceea ce înseamnă 260 de euro/MWh. Ianc este de părere că este un preţ prea mare, la care jucătorii din energie nu pot face faţă: „Companiile din industrie nu pot rezista, acest preţ nu poate asigura competitivitatea, ca urmare unele companii şi-au închis o parte din activitate şi mă refer aici la Tulcea la fabrica de alumină, la Alro Slatina, Chimcomplex sau Azomureş.”