ZF Real Estate by Storia.ro. Raul Ţărnaru, CEO şi fondator, Novarion: „Am ajuns la peste 1.000 de investitori în proiect prin intermediul campaniilor de crowdfunding“

Autor: Ioana Matei 05.04.2023

Proiectul Novarion din Sibiu a atras până acum investiţii de 7 milioane euro – dintre care 3 milioane de euro de la Meta Estate Trust, iar restul, de la mici investitori, care au finanţat proiectul inclusiv prin crowdfunding. Valoarea întregului proiect va depăşi însă 80 de milioane de euro.

Raul Ţărnaru dezvoltă la Sibiu, prin Novarion, un proiect de regenerare urbană în jurul singurului lac comercial din oraş, lacul Binder. Suprafaţa terenului este de 5,3 hectare, iar el şi-a propus să construiască pe 83.000 metri pătraţi proiectul care va fi format din  500 de apartamente, trei restaurante, o sală de sport cu spa şi piscină, o grădiniţă, un aparthotel şi 34 de vile cu parcare comună subterană. „Este un mic oraş în interiorul oraşului Sibiu; vrem să creăm o comunitate de oameni care să locuiască împreună“, a spus Raul Ţărnaru în cea mai recentă ediţie a emisiunii ZF Real Estate by Storia.ro.

Până acum, au ajuns la mai mult de 1.000 de investitori în proiect prin inter­me­diul campaniilor de crowdfunding, care, potrivit lui Ţărnaru, se adresează şi investitorilor mai mici: „Avem in­ves­tite sume de la 100 euro până la 40.000 euro în campaniile de crowd­funding. Avem investiţii directe de 50.000 -100.000 euro, iar cea mai mare inves­tiţie, de 3 milioane de euro, vine de la Meta Estate Trust, care sunt şi partenerii noştri în cadrul proiectului.“

Acum au ajuns la finanţări totale de aproximativ 7 milione de euro, însă valoarea totală a proiectului va depăşi 80 de milioane de euro, potrivit lui Ţărnaru.

Prima clădire, cu 42 de apartamente, este vândută în proporţie de peste 90% şi este deja locuită; a doua clădire va fi finalizată în aproximativ două luni, iar aceasta a trecut de 35% procent de vânzare; au început vânzările însă şi pentru a treia clădire, pe care o vor începe după încheierea lucrărilor de construcţii în cazul celei de a doua.

În ceea ce priveşte preţurile, Raul Ţărnaru spune că în Sibiu, preţul/metrul pătrat se situează în jurul sumei de 1.300 de euro. O locuinţă în cazul proiectului lor începe de la 45 de metri pătraţi construiţi şi poate să ajungă până la 400 de metri pătraţi – preţul celei mai ieftine unităţi în cadrul proiectului lor începe de la 76.000 euro plus TVA-ul, iar cea mai scumpă este un penthouse care costă 700.000 de euro.

Proiectul a început în anul 2020, mijlocul pandemiei. „Înainte de acest proiect am făcut construcţii, aveam o firmă de construcţii şi am realizat construcţii rezidenţiale şi industriale. Apoi am achiziţionat o franciză RE/MAX de imobiliare în 2016 şi a urmat pasul normal către către dezvoltare. N-am vrut să dezvolt un proiect mic. Este primul proiect pe care îl dezvoltăm şi este un proiect de anvergură.“

De altfel, Raul Ţărnaru povesteşte că să înceapă dezvoltarea proiectului chiar în pandemie a fost şansa lui: „Eu m-am hotărât să accelerez şi am probabil că am riscat, dar a fost un risc calculat, asumat. Aveam 10 scenarii şi 10 business planuri care apoi se transformau în şase şi apoi se reduceau în trei, în funcţie de ce ne ce ne oferea piaţa.“

Acesta nu a fost singurul obstacol, când lucrurile au început să intre normal, a izbucnit războiul, care a oprit complet piaţa imobiliară. „Din fericire, piaţa şi-a revenit foarte puternic, pentru că dacă războiul îi determina pe oameni să aibă lichidităţi, să fie pregătiţi pentru a fugi din ţară, şi-au dat seama că asta nu este o soluţie ideală - băncile ne protejează banii şi investiţiile, dar până la o anumită sumă. Atunci, oamenii şi-au dat seama că imobiliarele sunt un activ de refugiu. Unul dintre citatele mele preferate este că imobiliarele inteligente sunt cel mai bun vehicul de transport bani în timp şi valoare.“