Studiu Voxa: Segmentul de carte digitală va ajunge la 10% din piaţa totală de carte în următorii trei ani, de la sub 1% în prezent

Autor: Alina-Elena Vasiliu 05.04.2023

Voxa a încheiat primul an de activitate cu venituri din abonamente de 4 milioane de lei şi un număr de 160.000 de utilizatori recurenţi.

Vânzările de carte din România reprezintă o piaţă de aproximativ 500 de milioane de lei, sumă care include atât cărţile tipărite, cât şi cele în for­mat e-book şi audiobook, potrivit da­te­lor Voxa, serviciu românesc de strea­ming pentru audiobookuri şi e-bookuri. Din to­ta­lul vânzărilor de carte, piaţa de carte digitală are o valoare de sub 5 mi­lioane de lei, însă are potenţialul ca, în urmă­torii trei ani, să genereze venituri de cel puţin 50 de milioane de lei, aşadar o creş­tere de zece ori, arată datele stu­diu­lui „Piaţa de carte digitală din Româ­nia“, realizat de Voxa.

„Audiobookurile reprezintă for­ma­tul de carte cu cea mai accelerată creştere în ultimii cinci-şase ani la nivel internaţional, iar această indus­trie a cres­cut accelerat în primul an de acti­vi­tate în România. Estimările noastre a­ra­tă că piaţa cărţilor în for­mat digital va ajunge la 10% în urmă­torii trei ani, faţă de sub 1%, cât este în prezent. Iar a­ceste cifre vor con­duce şi la o transfor­mare la nivelul societăţii, pentru că ac­cesul instanta­neu şi nelimitat la o bi­bliotecă enormă şi timpul câştigat pen­tru lectură datorită formatului audio vor asigura cea mai importantă creştere a consumului de carte din ultimele decenii“, a spus Dan Vidraşcu, CEO al Voxa. Studiul Voxa a fost realizat în perioada ianuarie-martie 2023 şi cu­prin­de o analiză cantitativă (pe baza sta­tisticilor Voxa) şi o analiză calita­tivă (interviuri cu utilizatorii Voxa, cu re­pre­zentanţi ai editurilor şi cu repre­zen­tanţi ai angajatorilor care oferă audio­bookuri ca beneficiu pentru angajaţi).