Alin Ioaneş, Rombat: Condiţiile de eligibilitate pentru finanţarea unui proiect de producţie de baterii nu pot include crearea unui anumit număr de locuri de muncă

Autor: Alex Ciutacu 10.04.2023

Măsurile de finanţare prin care statul vrea să încurajeze dezvoltarea producţiei de baterii pe plan local nu ar trebui să impună crearea unui anumit număr de locuri de muncă, întrucât liniile de producţie sunt în mare parte automatizate, a explicat Alin Ioaneş, CEO Rombat, în conferinţa ZF Logistică, Transporturi & Automotive 2023.

„A fost o linie de finanţare în PNRR pentru baterii şi pentru litiu-ion, dar era şi o componentă care menţiona crearrea a 400 de locuri de muncă. După cum bine ştiţi, în zona aceasta liniile sunt destul de automaatizate, necesită un număr extrem de redus de oeratori. Ca urmare, la o investiţie semnificativă nu cred că e un reper numărul de locuri de muncă pe care îl creezi, pentru că nu vom putea să raportăm o astfel de tehnologie la numărul de operatori pe care îoi angajezi într-o astfel de linie”.

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei şi a economiei în anul 2023, Ioaneş consideră că primul trimestru a fost unul bun, dar contextul crizelor suprapuse nu a luat încă sfârşit.

„Deşi primul trimestru a fost peste nivelul bugetat şi a fost într-o ecuaţie bună, cred că crizele suprapuse de anul trecut nu au luat sfârşit. Vom mai vedea efecte şi în următorul interval de timp, vedem într-un fel o încetinire în zona de after market, o schimbare a comportamentului consumatorilor, însă toate chestiunile acestea cred că sunt cumva normale în segmentul nostru de business, ţinând cont de mai multe circumstanţe”.

Ce a mai declarat în cadrul evenimentului: