Bursă. Ce fac acţiunile Enel, companie listată la Milano care a vândut activităţile din România şi la care Fondul Proprietatea încă mai are deţineri. Declin de 6% în ultimul an, pe o bursă în creştere cu 14%.

Autor: Eduard Ivanovici 18.04.2023

Cu 13% au crescut acţiunile grupu­lui de utilităţi Enel SpA pe bursa italiană de la începutul anului, la o valoare de piaţă de 55,4 miliarde de euro, arată datele MarketWatch. În ultimele 12 luni, dinamica este de mi­nus 6%. Prin comparaţie, indicele FTSE-MIB de la Milano are plus 14% în 2023 şi plus 11% în ultimul an.

Compania a avut venituri de 140,5 mld. euro anul trecut, în urcare cu 63,9% prin comparaţie cu 2021, şi EBITDA (câştiguri înainte de do­bânzi, taxe, depreciere şi amortizare) de 19,9 mld. euro, plus 15,6% de la an la an, conform unui comunicat de presă al Enel. Datoriile financiare nete au ajuns la 60,1 mld. euro, în creştere cu 16,2%, iar profitul net la nivel de grup a atins 5,4 mld. euro, în coborâre cu 3,6%, dar peste estimă­rile companiei de 5-5,3 mld. lei.

Săptămâna trecută, guvernul italian – acţionar majoritar – l-a propus pe Flavio Cattaneo pe postul de director general al Enel după ce compania a fost condusă de Francesco Starace, care a avut trei mandate la cârma grupului. În timpul fostului CEO, compania a raportat creşteri considerabile ale nivelului datoriilor. Anterior, Cattaneo a lucrat la operatorul de sisteme de transport Terna, Telecom Italia şi compania feroviară Italo SpA.