În timp ce Ungaria semnalizează că ar putea face primii paşi pe calea normalizării dobânzilor, Polonia exclude orice discuţii privitoare la ieftinirea creditului

Autor: Catalina Apostoiu 19.04.2023

Banca centrală a Ungariei ar putea decide să-şi îngusteze coridorul ratei dobânzii săptămâna viitoare ca parte a unui „proces în mai mulţi paşi“ către normalizarea politicii sale mo­netare, cu inflaţia aflată pe o ten­dinţă descendentă, a anunţat vicegu­vernatorul băncii, Barnabas Virag.

„Scenariile de riscuri extreme au fost eliminate, astfel încât nu mai avem nevoie să menţinem un spaţiu atât de uriaş de manevră“, a declarat Virag.

Ungaria are cea mai ridicată rată de bază a dobânzii din Uniunea Euro­peană, la 13%, cât şi una dintre cele mai ridicate rate ale inflaţiei, de peste 25%, aceasta erodând puternic cererea de consum şi împingând economia ţării în recesiune tehnică, scrie Reuters.

Virag a anunţat într-un interviu recent că banca ar putea decide o „re­ducere semnificativă“ a plafonu­lui superior al dobânzii în cadrul reu­niunii de săptămâna viitoare a Con­siliului Monetar.

Acesta a fost majorat la 25% de la 15,5% în octombrie anul trecut, iar banca centrală a ţării a lansat un nou depozit pe o zi cu o dobândă de 18% pentru a stabiliza forintul, care s-a prăbuşit la minime istorice.

Oficialul băncii centrale a preci­zat că problema reducerii dobânzii de 18% ar putea fi pe agenda discu­ţiilor doar în următoarele şedinţe lunare de politică monetară.

„O abordare prudentă, cu stabi­li­tatea pieţei în minte, este în conti­nuare necesară în această privinţă“, a decla­rat Virag, adăugând că banca vrea să-şi atingă obiectivele „gradual, pas cu pas, fiind atentă la aşteptările pieţei“.

Inflaţia anuală din Ungaria s-a tem­perat pentru a doua lună con­secu­tiv în martie, menţinându-se însă la 25,2%, semnalând că dobânzile va trebui pro­babil să rămână ridicate timp mai înde­lungat pentru a stăvili scumpirile.

Cu economia ungară în înceti­nire, guvernul premierului Viktor Orban pune presiune în creştere pe banca centrala să înceapă reducerea costurilor de finanţare pentru a sus­ţine redresarea, însă aceasta a respins până acum astfel de presiuni.

Potrivit Portfolio, oficialul ungar a mai declarat că rata de scădere a inflaţiei se poate accelera din aprilie, dezinflaţia putând fi cu adevărat abruptă de la jumătatea anului. Inflaţia cu o singură cifră este realizabilă până la sfârşitul anului.

Inflaţia suplimentară trebuie eliminată urgent din economie, a subliniat viceguvernatorul băncii centrale. Banca cooperează cu Autoritatea pentru Concurenţă Economică pentru a identifica anomaliile de preţ.

În cazul Poloniei, bancherul central Cezary Kochalski a declarat recent că inflaţia ridicată înseamnă că nu există spaţiu pentru a se discuta despre reduceri de dobânzi, acesta adăugând că costurile finanţării ar putea scădea când va fi sigur că creşterea preţurilor se apropie rapid de ţinta de inflaţie, notează Reuters.