Premierul Ciucă a venit cu un mesaj surpriză şi a spus că deficitul de încasare la bugetul statului vine de la marii contribuabili, adică cele 3.700 de companii mari care aduc 4 din 10 lei ai bugetului general.

Autor: Răzvan Botea 21.04.2023

Mesaj surpriză de la premierul Nicolae Ciucă: companiile mari nu îşi plătesc datoriile la buget. Se pregăteşte suprataxarea firmelor mari?

Companiile mari care nu şi-au plătit datoriile la bugetul de stat sunt responsabile de eşecul încasărilor la bugetul de stat din primele luni, a spus premierul Nicolae Ciucă, înaintea şedinţei de guvern de joi. Guvernul pe care îl conduce caută soluţii pentru a acoperi un minus de 20 de mld. lei, care a venit din subestimarea cheltuielilor şi supraesti­ma­rea veniturilor. Mesajul prim-ministrului poate fi interpretat ca un semnal de intro­ducere a suprataxării pe marile businessuri?

„Deficitul (în colectare - n. red.) apar­ţine preponderent marilor contri­buabili. Fac un apel public către marii contribuabili să-şi plătească datoriile către stat. În acelaşi timp, dau sarcină instituţiilor statului să facă în aşa fel încât să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu şi să asigure colectarea acestor venituri“, a spus premierul Ciucă.

Este greu de crezut că marile companii nu şi-ar fi plătit taxele, este de părere Radu Georgescu, managing partner al CFO Network, ci mai degrabă pur şi simplu au declarat mai puţine venituri decât se aştepta, pentru că le-au încetinit vânzările, odată cu încetinirea economiei.