Gazele din Marea Neagră, doar începutul erei energetice a Turciei, dar şi un mijloc pentru Erdogan de a-şi spori popularitatea înaintea celor mai dure alegeri

Autor: Catalina Apostoiu 24.04.2023

Turcia a lansat săptămâna tre­cută producţia de gaze naturale dintr-o vastă rezervă descoperită în Marea Neagră, un moment istoric pen­tru eforturile ţării de a-şi reduce dependenţa externă şi reducere a preţurilor energiei pentru consuma­tori, scrie Daily Sabah.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a semnalat primele livrări către o centrală onshore, care va în­ce­pe cu 10 milioane de metri cubi de gaze zilnic în prima fază.

„Este un moment istoric pentru calea Turciei către independenţă energetică“, a declarat Erdogan.

Producţia va fi mai apoi crescută la 40 milioane de metri cubi de gaze pe zi. „Când vom ajunge la capacita­te maximă, vom acoperi 30% din nevoile de gaze ale ţării noastre“ din rezervele din Marea Neagră“, a adăugat Erdogan.

Turcia a descoperit primele sale rezerve mari de gaze naturale din Marea Neagră în 2020, iar la finalul anului trecut şi-a crescut estimările pri­vind rezervele de acolo cu aproa­pe o treime, până la 710 miliarde de metri cubi. Preşedindele turc a anun­ţat la acea vreme că rezervele respec­tive au o valoare de piaţă de 1.000 mi­liarde de dolari.

Ţara, care-şi acoperă două treimi din consumul de energie din impor­turi, se apropie de un boom energetic fără precedent: gazele din Marea Nea­gră, primul reactor nuclear, hi­droenergie, eoliene. Turcia are diver­se proiecte energetice în desfăşurare pentru a-şi reduce rapid dependenţa de importurile de energie.

Combustibil nuclear nou va fi livrat la centrala nucleară de la Akkuyu pe 27 aprilie. Construcţia primei centrale nucleare a Turciei se află acum în faza finală. Autorizarea primei unităţi va avea loc în acest an. Aceasta este aşteptată să acopere 10% din cererea de electricitate a Turciei. De asemenea, se va anunţa în scurt timp când va putea fi utilizat terminalul GNL plutitor din golful Saros.

Turcia vizează de asemenea să-şi întărească statutul de hub de gaze naturale. Recent, ţara a livrat prima încărcătură cu gaze naturale către Bul­garia ca parte a unui acord de di­versificare a surselor de aprovizio­nare cu gaze ale Europei dincolo de Rusia. Gazele au fost furnizate de compania americană Cheniere.

Turkish Petroleum speră de asemenea să exporte o parte din gazele din Marea Neagră către Europa pe viitor, deşi compania a declarat că va prioritiza piaţa internă dacă va fi nevoie, scrie Bloomberg.

Cu ocazia lansării producţiei de gaze din Marea Neagră, Erdogan a promis de asemenea facturi reduse la gaze naturale pentru gospodării timp de un an.  Gazele locale vor ajunge la gospodării luna viitoare, a anunţat ministrul turc al energiei Fatih Donmez.

Măsura de reducere a facturilor ar putea contribui la creşterea popularităţii preşedintelui înaintea alegerilor din 14 mai, în care Erdogan are în faţă o opoziţie unită care pune presiune asupra lui cu privire la situaţia dificilă a economiei.

Aceasta se adaugă altor iniţiative ca majorarea salariului minim, credite subvenţionate şi pensionare anticipată pentru milioane de oameni.