Primăria Oradea a accesat un proiect european de peste 18 mil. euro pentru utilizarea apei geotermale la încălzirea cartierului Nufărul 1

Autor: Laurentiu Cotu 24.04.2023

Primăria Oradea a demarat un proiect european de 89,9 mil. lei (peste 18 mil. euro), fără TVA, pentru valorificarea energiei geotermale în asociaţie cu pompe de căldură, în vederea producerii agentului termic pentru încălzire şi apă caldă, în cartierul Nufărul 1. Un prim pas în acest sens a fost punerea în funcţiune a instalaţiei de foraj a sondei care va extrage apa geotermală din zăcământ.

Echipamentul va săpa continuu, până la adâncimea de aproximativ 2.800 de metri. Odată cu realizarea forajului, acesta va fi prevăzut cu tubulatură metalică, potrivit unui comunicat de presă al primăriei Oradea. La finalul lucrărilor, în foraj, la adâncimea de aproximativ 100 de metri se va monta o pompă care va extrage apa geotermală de aproximativ 74°C, ce va fi transportată printr-o conductă metallică preizolată la Staţia Termică Geotermală.

Lucrările de forare/săpare vor dura aproximativ 2 luni, urmate de alte 3 luni în care vor fi efectuate teste şi probe de producţie a forajului. Execuţia forajului este efectuată de către Daflog, companie specializată în execuţia forajelor de adâncime, subcontractant al asocierii formată din companiile Elsaco Electronic Botoşani şi Energomontaj Bucureşti.

Beneficiarii direcţi ai investiţiei sunt cei aproximativ 13.500 de locuitori ai cartierului Nufărul 1, respectiv 6.217 de apartamente, instituţii publice şi agenţi economici care au spaţii comerciale la parterul blocurilor din cartier. Finanţarea proiectului este asigurată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 6 - Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon, Obiectivul specific 6.1. Creşterea producţiei de energie din resurse regenerabile mai puţin exploatate (biomasă, biogaz, geotermal), sectorul producţie.