Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au primit undă verde de la Uniunea Europeană pentru a interzice importul de cereale din Ucraina

Autor: Ştefan Stan 28.04.2023

Polonia şi alte patru state membre ale Uniunii Europene au convenit asupra interzicerii cerealelor ucrainene ca parte a unui acord cu braţul executiv al blocului, înlocuind interdicţiile lor unilaterale asupra importurilor ca răspuns la scăderea drastică a preţurilor, scrie Bloomberg. 

Măsurile se aplică la grâu, porumb, rapiţă, floarea-soarelui şi ulei de floarea-soarelui - şi vor fi în vigoare până la 5 iunie, cu posibilitatea de a fi prelungite până la sfârşitul anului, a declarat vineri, la Varşovia, comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, reporterilor. Tranzitul produselor alimentare ucrainene către alte state membre va continua, a spus el.

Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au impus interdicţii la începutul acestei luni, argumentând că o supraofertă de cereale alimentată de o avalanşă de importuri ucrainene ameninţă mijloacele de trai ale fermierilor lor. România s-a abţinut de la impunerea unei interdicţii, dar a declarat că va adopta restricţii în cadrul unui acord mai amplu al UE.

Aceste măsuri au atras reproşuri din partea UE, care a afirmat că ar putea încălca politica comercială a blocului. În timp ce tranzitul cerealelor ucrainene a sporit presiunea asupra logisticii în Europa de Est, preţurile globale ale cerealelor au scăzut din cauza recoltelor mari din partea marilor producători, precum Rusia şi Australia.

Fermierii reprezintă o bază electorală cheie pentru partidele politice din Polonia, înaintea alegerilor din octombrie. Interdicţia a venit ca o surpriză, deoarece Polonia a fost printre cei mai fermi susţinători ai Ucrainei de când a fost atacată de Rusia anul trecut.