Ion Sterian, Transgaz: Producţia anuală de gaze a zăcământului Neptun va fi mult mai mare faţă de ce s-a estimat. Consumul de gaze va creşte cu 10 mld. metri cubi în următorii 3-4 ani

Autor: Roxana Petrescu 03.05.2023

Gazul din Marea Neagră va fi cel mai mare game-changer din peisajul energetic local, aceasta fiind resursa care poate facilita conectarea energiei verzi, dezvoltarea economiei pe orizontală şi transformarea României, cu adevărat, într-un jucător de talie regională Cantităţile sunt mult mai mari decât s-a estimat iniţial, iar vestea este foarte bună pentru că în următorii 3-4 ani consumul de gaze ar putea creşte local cu 10 miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă practic o dublare a situaţiei de acum, spune Ion Sterian, directorul general al Transgaz, companie strategică în dezvoltarea pieţei de gaze din România.

„Pentru dezvoltarea dura­bilă a infrastructurii de transport gaze naturale din România, Transgaz şi-a asumat prin Planul de Dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport a gazelor naturale (PDSNT) pe următorii 10 ani un amplu program inves­tiţional, cu proiecte de investiţii estimate la aproximativ 3,2 miliarde euro, investiţii care permit alinierea SNT la cerinţele de transport şi operare europene, la cele ale Acordului Verde European privind decar­bonizarea“, spune Ion Sterian, directorul ge­neral al Transgaz, într-un interviu pu­blicat în noua ediţie a anuarului ZF Ener­gie. Interviul face parte dintr-o serie de pes­te 20 de dialoguri purtate de ZF cu unii din­tre cei mai importanţi specialişti din sec­tor pe tema evoluţiei domeniului până în 2030.

În legătură cu gazul din Marea Neagră, cel mai fierbinte subiect din domeniul ex­plo­rării şi producţiei de gaze naturale, Sterian spune că potenţialul depăşeşte aştep­tările. Pentru zona de mare adâncime, mai clar pentru blocul Neptun Deep, o decizie finală de investiţii este aşteptată în vara acestui an din partea OMV Petrom, liderul consorţiu­lui din care face parte şi Romgaz.