Tehnologia a devenit cel mai căutat sector, înlocuind real-estate-ul. Domeniile legate de consumul privat au pierdut teren într-un an cu inflaţie record. Ziarul Financiar va organiza pe data de 15 mai 2023, alături de EY România, o nouă ediţie a conferinţei anuale ZF Top tranzacţii

Autor: Cristina Roşca 07.05.2023

Anul trecut, una din cinci tranzacţii care s-au semnat pe piaţa din România, respectiv 19% din totalul acordurilor, a avut drept ţintă o firmă din sectorul tehnologiei, arată o analiză a companiei de audit şi consultanţă EY. Astfel, acesta a fost cel mai căutat domeniu de către investitori, fie ei strategici, fie financiari.

Pe poziţiile următoare în clasament s-au aflat sectoarele de real-estate şi sănătate. Datele aferente anilor 2021 şi 2022 arată că între tehnologie şi imobiliare s-a realizat o rocadă, primul sector câştigând trei puncte procentuale în ceea ce priveşte cota de piaţă în volum (număr de acorduri), în timp ce cel de-al doilea a pierdut exact la fel de mult. Industria care închide podiumului – sănătatea – este cea care şi-a crescut cel mai rapid cota de piaţă (cu cinci puncte procentuale), la 11%, semn că deşi pandemia a trecut, există în continuare interes pentru companiile de profil.

Este interesant însă de remarcat faptul că domeniile legate de consumul privat au pierdut teren într-un an cu inflaţie record. Este vorba de retail şi alte produse de consum (cotă de piaţă 6%, în scădere de la 9%) şi de agricultură şi industrie alimentară (7%, cu un punct procentual mai puţin decât în 2021).