Ce randamente au adus investiţiile în companiile care s-au listat prin IPO la Bursa de Valori Bucureşti şi cât au cântărit dividendele. Cum va trebui privită acţiunea Hidroelectrica

Autor: Tibi Oprea 07.05.2023

Randamentul mediu anualizat al principalelor companii care au venit prin oferte publice la bursă este de 10,4%, fără a lua în calcul reinvestirea dividendelor Cu alte cuvinte, la acest nivel ar trebui investitorii să-şi seteze aşteptările pe termen lung.

Pe un portofoliu de companii din indicele BET care s-au lis­tat prin Oferta Publică Iniţială (IPO), la care adăugăm OMV Petrom, care s-a pri­vatizat prin majorare de capital, randamentul mediu anualizat este de 10,4% de la listare încoace. Mai mult de jumătate a venit din dividende, potrivit unor calcule realizate de Mihai Căruntu, Vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari (AAFBR), pentru ZF.

„Interpretarea ar fi că, ţinând seama de evoluţia principalelor companii listate prin IPO la BVB, aşteptările realiste ale unui investitor ar consta într-un randament mediu anualizat de peste 10% pe termen lung, ceea ce este în acord cu statisticile pieţelor de capital dezvoltate“, scrie Mihai Căruntu.