Cine e antreprenorul Jabbar Kanani şi care este povestea Agricover Holding

Autor: Florentina Niţu 05.05.2023

Jabbar Kanani (60 ani), născut în oraşul Mianeh, care aparţine de Azerbaidjanul de Est, a venit în România în 1985 să studieze la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“. S-a format ca medic, însă nu şi-a urmat profesia, ci a devenit antreprenor din vocaţie, iar în cei peste 30 de ani de experienţă a dezvoltat afaceri în domenii precum bunurile de larg consum, producţia alimentară şi agribusiness.

Agricover Holding, grup ale cărui baze le-a pus în 2000, este una dintre cele mai cunoscute afaceri din agrobusiness. La început, operaţiunile erau concentrate într-o singură companie rezultată din fuziunea dintre Ulvex şi Comcereal, oferind servicii de însilozare, procesare primară şi comerţ cu cereale, precum şi rafinarea uleiului de floarea-soarelui alimentar.

Afacerea a crescut de la an la an şi în 2021, veniturile Agricover Holding s-au ridicat la 2,5 miliarde de lei în 2022, ceea ce înseamnă 5% din businessul total din agricultură. Următoarea etapă a dezvoltării este listarea la BVB.

„Ca parte a strategiei noastre de dezvoltare durabilă şi în concordanţă cu ambiţia noastră de a defini agricultura de mâine, suntem încântaţi să anunţăm intenţia noastră de a lista Agricover la Bursa de Valori Bucureşti“, a spus Jabbar Kanani, pre­şedintele Consiliului de Administraţie al Agricover Holding.