Cum vrea Kemal Kilicdaroglu, un fost funcţionar public, să-l învingă pe Erdogan, ultimul sultan al Europei. Liderul opoziţiei s-a angajat să aducă Turcia mai aproape de NATO şi Occident

Autor: Catalina Apostoiu 11.05.2023

Kemal Kilicdaroglu, prin­ci­palul lider al opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Turcia din acest weekend, a dezvăluit proiectele de dezvoltare economică pe care le va implementa dacă va ieşi câştigător, potrivit duvarenglish.com.

„Turcia nu poate prospera şi nu se poate dezvolta fără a fabrica pro­duse de valoare ridicată. Mai întâi, vom crea zone economice speciale. Vom avea o reţea globală de produc­ţie, co­merţ şi finanţe. vom crea nouă zone economice speciale, 17 centre de agri­cultură şi zootehnie şi 50 de baze de producţie“, a declarat Kilicdaroglu.

Acesta a precizat că zonele spe­ciale vor funcţiona pe baza a şase prin­cipii de bază: cost, specializare, diferenţiere, inovaţie, securitatea capitalului, siguranţă juridică.

Kilicdaroglu a mai anunţat că investiţiile pe primii cinci ani se vor ridica la 123 miliarde de dolari, aces­tea urmând să urce la 300 miliarde în 10 ani. „20% dintre aceste investiţii vor fi realizate cu resurse publice. Ve­nitul pe cap de locuitor va creşte treptat la peste 20.000 de dolari. Cu ajutorul acestor proiecte, Turcia va creşte cu cel puţin 5,5% în primii patru ani şi cu 6,2% în următorii şase ani“, a adăugat Kilicdaroglu.

Şomajul va scădea sub 5% în pri­mii cinci ani, problema şomajului în rândul tinerilor va fi soluţionată, a promis liderul opoziţiei. Liderul Partidului Republican al Poporului (CHP) a promis de aseme­nea să crească cel mai scăzut salariu din sectorul funcţionarilor publici la de 2,5 ori salariul minim dacă va fi ales, potrivit Hurriyet Daily News.

Kilicdaroglu îşi bazează campa­nia şi pe promisiuni de diminuare a costurilor de trai, de a readuce Turcia la un sistem parlamentar de guvernă­mânt, a reda independenţa unor in­stituţii cum ar fi banca centrală şi a elibera prizonierii politici.

Acesta a acuzat guvernul preşe­dintelui Recep Tayyip Erdogan că ascunde starea reală a economiei şi a finanţelor ţării, notează Bloomberg, sugerând că datele economice oficia­le nu sunt demne de încredere şi cerând o anchetă legată de bursa din Turcia.

Liderul CHP s-a angajat de ase­menea să direcţioneze Turcia mai aproape de NATO şi Occident dacă va câştiga alegerile de duminică. In­vestiţiile turceşti în Rusia vor fi men­ţinute, însă cu respectarea deciziilor Vestului cu privire la sancţionarea Rusiei, a anunţat Kilicdaroglu, po­trivit The Wall Street Journal.

În ceea ce priveşte UE, scrie Po­li­tico, există un motiv pentru care liderii blocului i-ar putea duce dorul lui Erdogan dacă acesta ar pierde în faţa lui Kemal Kilicdaroglu: cu Erdogan la putere, UE a putut evita posibilitatea ca Turcia să se alăture blocului.

Fost funcţionar public, Kemal Kilicdaroglu este opusul puternicului preşedinte Erdogan, dar un politician extrem de experimentat, scrie BBC.

A studiat economia la Universitatea din Ankara şi a fost funcţionar public în cadrul organismelor financiare ale Turciei. După şapte ani în parlament, acesta a fost ales să candideze la poziţia de primar al Instanbulului. Deşi a pierdut cursa, Kilicdaroglu a fost lăudat pentru campania sa.

La un an, liderul CHP a demisionat, iar Kilicdaroglu s-a regăsit în mod neaşteptat în poziţia de principal candidat pentru această poziţie.