ZF Live. Raluca Voicu, cofondator, Franchwise: Panourile solare reprezintă unul dintre cele mai noi domenii în care scalăm businessuri în regim de franciză

Autor: Alexandra Matei 17.05.2023

♦ Un prim exemplu de francizor din domeniul panourilor solare este Solarfix, o companie 100% românească, parte din grupul East Solar - cu afaceri de 4,8 mil. lei în 2021, în creştere cu aproape 200% faţă de anul precedent -, care oferă soluţii atât pentru zona rezidenţială, cât şi pentru zona industrială ♦ Investiţia totală pentru o franciză Solarfix este de 50.000 de euro, suma minimă necesară fiind între 10.000-15.000 de euro capital propriu, iar diferenţa poate fi acoperită printr-un credit de investiţii.

Cel mai nou domeniu care foloseşte franciza ca metodă de extindere este cel al vânzării şi instalării de panouri solare, spune Raluca Voicu, cofondator al Franchwise, companie specializată în consultanţă în domeniul francizelor din România.

Astfel, explică ea, prin acest model, clientul primeşte o soluţie la cheie care cuprinde vânzarea, instalarea, mente­nanţa panourilor solare, dar şi know-how-ul necesar pentru a deveni prosumator.

„Este unul dintre cele mai noi domenii în care scalăm businessuri în regim de franciză. În ultimii doi ani, am văzut că acesta este un trend şi toţi au fost preocupaţi, de la consumatori până la mari operatori de hale industriale sau proprietari de centre comerciale, să îşi optimizeze consumul de energie. Într-o franciză nu ai nevoie de experienţă. Experienţa o primeşti prin franciză. Zona aceasta este un domeniu hot în care oamenii se uită să investească, dar ei nu vin neapărat cu experienţă în zona de montaj de panouri. Sunt oameni care au alte businessuri în alte industrii şi vor să îşi diversifice portofoliul de business“, a spus Raluca Voicu, cofondator al Franchwise, la emisiunea online de business ZF Live.