Antoaneta Curteanu, vicepreşedinte executiv retail la UniCredit Bank: Volumul total al vânzărilor de credite ipotecare a înregistrat în T1/2023 o creştere de 12% faţă de ultimul trimestru din 2022. Dintre clienţii finanţaţi în 2023, 95% au preferat oferte

Autor: Claudia Medrega 18.05.2023

♦ „Într-un context economic în care indicatorii ROBOR şi IRCC au înregistrat creşteri semnificative ale valorilor folosite în metodologia de calcul a dobânzii aplicate contractelor de credit, cu efect în rata lunară de plată în această perioadă, observăm o dinamică semnificativă a cererii de refinanţare a creditelor ipotecare. Mai exact, clienţii caută soluţii de a transforma creditele cu dobândă variabilă în unele cu dobândă fixă, astfel încât să se pună la adăpost faţă de variaţiile ratei dobânzii o perioadă“, spune Antoaneta Curteanu.

UniCredit Bank a înregistrat în primul trimestru (T1) din 2023 o creştere cu 12% a volumului total al vânzărilor de credite ipotecare faţă de ultimul trimestru din 2022, iar dintre clienţii finanţaţi în primele luni din acest an majoritatea, respectiv 95% au preferat oferte cu dobândă fixă, spune Antoaneta Curteanu, vicepreşedinte executiv Divizia Retail din cadrul UniCredit Bank.

„Ne-am ajustat oferta de finanţare astfel încât să avem în portofoliu un produs extrem de competitiv, uşor de accesat, cu costuri optimizate pentru client şi beneficii adiţionale. Pentru că am mizat pe acele produse construite în jurul nevoilor efective ale clienţilor, am avut o evoluţie foarte bună a segmentului de credite destinate achiziţiei de locuinţe, volumul total al vânzărilor de credite ipotecare înregistrând o creştere în primul trimestru al anului curent de 12% faţă de ultimul trimestru din 2022“, a declarat vicepreşedintele executiv retail al UniCredit Bank pentru ZF.

La nivelul întregii pieţe bancare româneşti, creditele ipotecare noi au fost în scădere în T1/2023 atât faţă de T4/2022, cât şi faţă de T1/2022, declinul fiind în jur de 3%, până la 5,1 mld. lei, o scădere mai accentuată fiind consemnată în luna martie 2023. Concret, în luna martie românii au luat credite ipotecare noi în lei în volum de circa 1,9 mld. lei, în scădere cu 300 mil. lei, respectiv cu 13,5% sub nivelul din martie 2022, potrivit datelor BNR.