Dezvoltatorii de office se pregătesc de revenirea pieţei şi construiesc şase clădiri cu livrare până în 2025. Cum se împart birourile în Capitală

Autor: Bogdan Alecu 18.05.2023

Activitatea de dez­vol­tare de office din Bu­cureşti dă sem­ne de dezgheţare şi în con­strucţie sunt pro­iecte de birouri cu o suprafaţă totală de 139.400 mp închiriabili, în timp ce alte clădiri cu o suprafaţă totală de aproximativ 300.000 mp se află în di­fe­rite etape de plani­ficare, dezvolta­torii fiind în aşteaptarea rezol­vării problemelor urbanistice din oraş.

U-Center II, EXPO II sau ARC sunt unele dintre cele mai impor­tan­te clădiri a căror livrare este progra­mată până la sfâr­şitul anului 2024, în timp ce pentru 2025 planurile de dezvoltare sunt încă necunos­cute, având în vedere problemele legate de autorizare din Bucureşti.

Zona de Centru-Vest (Politeh­ni­ca, Or­hi­deea, Cotroceni) a devenit cea mai mare subpiaţă de birouri din Bucureşti, depăşind astfel pen­tru prima dată zona Barbu Văcă­rescu-Floreasca, după livrările de proiecte din trimestrul 1 şi, având în vedere planurile anunţate de dez­vol­tatori, situaţia se va menţine pe termen mediu, arată datele com­paniei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Astfel, oferta de bi­rouri din Bu­cureşti în primul trimestru a constat în a doua fază a proiectului mixt One Cotroceni Park (34.500 mp închiri­abili), dez­voltat de One United Properties în zona Centru-Vest şi, de asemenea, a clădirii Muse (7.500 mp închiriabili) din Expoziţiei. Stocul de birouri din Bucureşti a ajuns astfel la 3,35 milioane metri pătraţi la sfârşitul trimestrului 1.