ZF Retail Summit 2023. Trei antreprenori care au traversat toate crizele de după ’90: „Românii au un dar aparte de a face lucruri“

Autori: Miruna Diaconu , Ramona Cornea , Cristina Bellu 18.05.2023

Raul Ciurtin, Verdino Foods: „Cred că una dintre cheile importante pentru un antreprenor este să reuşească să înţeleagă că în primul rând cauzele unui eşec nu trebuie căutate altundeva decât în propria curte“ Dan Ostahie, Altex: „Antreprenor devii, nu te naşti, viaţa te pune în diverse ipostaze, iar toate întâmplările sunt o sumă care te transformă“ Dragoş Petrescu, City Grill: „Cea mai bună lecţie de antreprenoriat este curajul amestecat cu rezilienţă“.

Dan Ostahie, fondatorul Altex, Dragoş Petrescu, fondatorul City Grill, şi Raul Ciurtin, cofondator al Verdino Foods, prezenţi, ieri, în panelul „Lecţiile a trei decenii de retail“ la ZF Retail Summit, s-au pus de acord că începe să se profileze un spirit antreprenorial românesc.

Evenimentul ZF Retail Summit a fost organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu Altex, Mastercard, Mazars, Iulius, Carrefour, Eli Parks, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Auchan, Hervis, Horvath, TotalSoft, ING, Cushman & Wakefield Echinox, Profi, ContentSpeed, Vodafone şi FAN Delivery.

După trei decenii de antreprenoriat şi câteva crize în palmares, cei trei antreprenori au concluzionat că mediul antreprenorial românesc s-a dezvoltat semnificativ în ultimii ani. Raul Ciurtin, fondatorul Verdino Foods, care a fondat şi Albalact, din care a făcut exit, spune că ceea ce l-a ţinut pe el în antreprenoriat este, în principal, motivaţia de a produce mâncare.

„Cred că românii au un dar aparte de a face lucruri. Consider că această meserie legată de mâncare în principal, o s-o fac cât o să pot să muncesc. După exit-ul din Albalact am avut investiţii în mai multe zone, şi încă le am, dar zi de zi, timpul meu este legat de zona de mâncare, şi în particular de produsele alternative la produsele animale“, spune Raul Ciurtin.

Cei 30 de ani de antreprenoriat l-au învăţat pe Dragoş Petrescu că cea mai bună lecţie este curajul amestecat cu rezilienţă.

„Tu, ca antreprenor, trebuie să înţelegi că trebuie să te schimbi, să înţelegi că trebuie să devii receptiv cererii din piaţă şi este bine dacă reuşeşti să te mulezi“, spune el.

Dragoş Petrescu spune că în cele trei decenii de antreprenoriat au existat multe greşeli, însă cel mai important a fost să recunoască atunci când a greşit. Pentru a avea astăzi 20 de restaurante, City Grill a închis 16 unităţi, spune el.

„Ceea ce mi se pare important este să vezi că ai greşit şi să recunoşti asta atât în faţa echipei, cât şi în faţa clienţilor. Trebuie să opreşti şuvoiul de pierderi cât mai repede şi să ai curajul să închizi“, spune el.

Dan Ostahie, fondatorul Altex, este de părere că antreprenor devii, nu te naşti, iar cei 30 de ani de antreprenoriat îi defineşte ca pe un roller coaster.

„Ca în orice activitate, antreprenor devii, nu te naşti, viaţa te pune în diverse ipostaze, iar toate întâmplările sunt o sumă care te transformă, iar această transformare te face să devii ceea ce eşti astăzi“, explică el.

Cei trei antreprenori au trecut prin mai multe crize, însă cele mai importante lecţii învăţate de ei au fost rezilienţa, adaptabilitatea şi curajul de a merge mai departe.

„Nu vă lăsaţi, încercaţi şi greşiţi, ajungeţi la obiectiv“, a fost unul dintre mesajele transmise de către cei trei la unison pentru restul antreprenorilor locali.