#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Filip Mateescu automobilism, 17 ani: Sportul cu motor m-a învăţat să nu mă dau bătut niciodată

Autor: Miruna Diaconu 19.05.2023

Pasiunea pentru automobilism a fost moştenită din familie şi nu a putut să nu urmeze acest drum, spune Filip Mateescu. În 2022, a obţinut titlul de  vicecampion în clasamentul naţional, însă îşi doreşte ca în acest an să devină campion naţional.

 

1. Cum ai început să practici acest sport? De ce ai ales automobilismul?

Am ales sportul cu motor datorită tatălui şi bunicului, ambii fiind foşti piloţi, nu am putut să nu urmez această pasiune. Am început întâi pe maşina bunicului, un BMW, de stradă, urmând să trec pe maşini mai competitive.

 2. De la ce vârstă practici acest sport?

Practic acest sport de la vârsta de 7 ani.

 3. La ce club eşti înscris? Unde îţi ţii antrenamentele?

În acest moment sunt înscris la clubul organizatorului CNSS. Antrenamentele, în mare parte, le fac pe simulator, neavând un loc bine definit pentru antrenamente, şi ocazional pe circuit, unde testăm maşina.

 4. Cum a fost parcursul tău în automobilism?

Parcursul meu în sportul cu motor a fost exponenţial, rezultatele mai importante începând să vină odată cu schimbarea materialului de concurs cu unul mai performant.

 5. Ce titluri ai obţinut până acum?

Mă pot mândri cu trei titluri de campion la grupa juniorilor şi un titlu de vicecampion în clasamentul general, în 2022, după o luptă foarte grea, cu un adversar puternic.

 5. Care este costul anual pentru acest sport?

Costurile pentru motorsport sunt, în general, mari, nu mă pot gândi la o sumă fixă, fiind foarte multe variabile care se schimbă.

 6. Ce titluri îţi doreşti să mai obţii?

Anul acesta, urmăresc titlul de campion naţional, pierdut anul trecut, dar, în general, un sezon bun, în care să cresc ca  pilot şi poate oportunităţi noi.

8. Ce te-a învăţat acest sport?

Sportul cu motor m-a învăţat să nu mă dau bătut niciodată, dar şi că o relaţie bună între pilot, maşină şi mecanici este foarte importantă pentru un rezultat pozitiv.

9. Cum reuşeşti să faci faţă cu şcoala şi cu sportul de performanţă?

Deocamdată, şcoala şi sportul se îmbină cum trebuie, având în vedere că etapele se desfăşoară în weekend, nu este o problemă.

10. Cum arată o zi din viaţa ta?

O zi din viaţa mea este una normală. Dacă este un weekend de cursă, mă trezesc de dimineaţă urmând să merg la circuit unde se desfăşoară cursa.

11.  Care au fost cele mai dificile momente ale tale în acest sport? Cum ai reuşit să treci peste ele?

Cel mai dificil moment din cariera mea de până acum a fost când am pierdut titlul de campion naţional, anul trecut la Iaşi, însă, cu o atitudine pozitivă şi o motivaţie şi mai mare, sper ca norocul meu să se schimbe şi să mă realizez pe plan profesional.