De ce a eşuat listarea Agricover la Bursa de Valori: slaba prezenţă de spirit a brokerului Wood, discreţia lui Jabar Kanani, antreprenor necunoscut investitorilor, şi modelul complex de business neînţeles de unii participanţi ai pieţei de capital

Autori: Liviu Popescu , Eduard Ivanovici 19.05.2023

♦ Agricover venea în faţa investitorilor cu o evaluare de 12 ori a profitului net l 90% din ofertă era adresată investitorilor mari iar 10% celor mici ♦ Wood&Company, coordonator global, şi TradeVille, agent de retail ♦ Compania voia listarea cu doar câteva săptămâni înainte de debutul IPO-ului Hidroelectrica.

Pe lângă pachetul mare de acţiuni scos la vânzare, de aproape 40% din companie, şi momentul neinspirat pentru listare, alţi factori care au adus la eşecul listării Agricover Holding constau în prezenţa extrem de discretă în spaţiul public a antreprenorului Jabbar Kanani, modelul de business complex şi dificil de înţeles de unii investitori, şi prezenţa de spirit slabă a brokerului Wood& Company.

Astfel, s-a ajuns ca la Bursa de Valori o ofertă de listare de 416 milioane de lei (84 mil. euro), care reprezintă doar 0,4% din activele totale ale fondurilor de pensii Pilon II, să fie prima care eşuează după 10 ani.

Jabbar Kanani, fondator şi acţionar principal, şi-ar fi diminuat participaţia de la 85,2% la 57,4% prin vânzarea unui pachet de acţiuni de aproximativ 40 mil. euro. Cu alte cuvinte ar fi păstrat controlul majoritar.

BERD voia să-şi diminueze deţinerea de la 12,7% la 4,12% în timp ce Agricover voia să atragă 30 mil. euro prin majorare de capital pentru investiţii în IFN.