Construcţiile, structura de rezistenţă a economiei în 2023. Infrastructura este roata de tracţiune

Autor: Răzvan Botea 19.05.2023

Economia ar urma să crească cu 2,5-3,2% în 2023, în încetinire faţă de anul trecut şi cu industria pe post de piatră de moară. În aceste condiţii, alte sectoare contrabalansează şi unul dintre ele este al construcţiilor, zonă care ar creşte cu peste 7% în 2023.

Sectorul construcţiilor, cu infra­struc­tura ca driver principal, ar urma să crească în 2023 cu peste 7% - crede Guvernul României - şi să aducă 0,4 puncte pro­cen­tuale din creşterea economică estimată de 2,8% din 2023. Şi Comisia Europeană şi-a bazat recenta revizuire în sus a prognozelor economice pe investiţiile din fonduri europene care, în cea mai mare parte, se vor traduce în construcţii inginereşti, unde intră şi infrastructura mare.

„Politica monetară urmează să rămână strictă, cu rata de politică monetară la 7%, afectând fluxul de credit către economie şi investiţii. Cu toate acestea, investiţiile planificate în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi intrările de alte fonduri UE sunt setate să compenseze impactul condiţiilor stricte de creditare. Se preconizează că investiţiile vor sprijini puternic creşterea reală în 2023 şi 2024”, scriu economiştii Comisiei Europene, în ultimul raport.