Topul sectoarelor după locurile de muncă vacante: În IT, numărul locurilor de muncă neacoperite a scăzut cu mai mult de 1.200 de la an la an. Per total, industria prelucrătoare, comerţul şi administraţia publică au avut cele mai multe locuri de muncă neacoperite în primul trimestru din an

Autor: Ramona Cornea 22.05.2023

♦ Numărul locurilor de muncă vacante din sectorul de IT&C a ajuns la circa 2.500 în primul trimestru din 2023, în scădere de la peste 3.700 în acelaşi trimestru din 2022 l „În domeniul IT au fost într-adevăr câteva restructurări masive în anumite companii mari, dar cererea este încă mare pe piaţă“ ♦ Un număr de 11 din 20 de sectoare de activitate au înregistrat scăderi ale numărului de locuri de muncă vacante în T1 din 2023 faţă de aceeaşi perioadă din 2022 ♦ La polul opus, cele mai mari creşteri au fost în activităţi de servicii administrative, de aproape 1.100 de locuri de muncă vacante, şi în administraţia publică, de 577.

Sectorul local de IT&C conduce clasamentul sectoarelor de activitate cu cele mai mari scăderi ale numărului de locuri de muncă vacante, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS), centralizate de Ziarul Financiar. Astfel, în primul trimestru din 2023 erau aproape 2.500 de locuri de muncă neacoperite în acest sector de activitate, în scădere cu mai mult de 1.200 de poziţii deschise faţă de acelaşi trimestru din 2022, de la peste 3.700.

Pe următoarele poziţii în clasament au fost sectoare precum transport şi depozitare, cu o scădere de 974 de locuri de muncă vacante de la an la an, şi comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, cu o scădere de 352 de poziţii neacoperite.

„În domeniul IT au fost într-adevăr câteva restructurări masive în anumite companii mari, dar cererea este încă mare pe piaţă. În transporturi, depozitare şi comerţ motivul este legat de efectele menţionate anterior: scumpirile în lanţ şi inflaţia mare au redus puterea de cumpărare sau au determinat oamenii şi companiile să cheltuiască mai puţin. De asemenea, reducerea comerţului şi a activităţii din alte industrii, cu care transporturile şi depozitarea sunt interconectate, are un impact asupra locurilor de muncă din aceste două sectoare de vreme ce scade cererea, prin urmare şi volumul de lucru şi fluxul operaţiunilor“, a explicat pentru ZF Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers.