ZF 15 minute cu un antreprenor. Lucian Azoiţei, Forty Management: Cred că va exista o îngheţare a preţurilor, dar sub nici o formă o scădere a acestora

Autor: Miruna Diaconu 23.05.2023

Dezvoltatorul imobiliar a demarat lucrările la Central District Lagoon City, un proiect gândit strict pentru închiriere, cu peste 400 de apartamente. Valoarea investiţiei se ridică la 150 milioane euro.

Lucian Azoiţei, fondatorul Forty Management, dezvoltator român de proiecte imobiliare mixte, spune că în perioada următoare va exista o stagnare a evoluţiei preţurilor, însă nu va exista o scădere aşa cum se aşteaptă mulţi din piaţă.

„Cred că va exista o îngheţare, dar nu va exista sub nicio formă o scădere de preţuri. Iar îngheţarea nu va fi din cauza crizei, ci din cauza incapacităţii oamenilor de a se adapta la noile preţuri. Produsele imobiliare nu se mai pot vinde la preţuri mici, costurile sunt foarte mari, inflatia s-a manifestat şi în construcţii, au venit foarte multe norme noi care au scumpit locuinţele. Iar peste doi ani, preţurile vor fi cu circa 30-40% mai mari“, spune Lucian Azoiţei, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor, un proiect Ziarul Financiar şi Alpha Bank.

Piaţa imobiliară a ajuns să fie împărţită în două odată cu creşterea inflaţiei şi a dobânzilor la creditele bancare. Pe de o parte, există voci care zic că preţurile din zona imobiliară vor scădea odată cu căderea cererii. Pe de alta, unii actori sunt de părere că preţurile nu se vor duce în jos din cauza costurilor crescute cu care se confruntă dezvoltatorii, materialele de construcţii fiind mult mai scumpe decât anterior.

Antreprenorul afirmă că piaţa locală este diferită faţă de celelalte ţări din Europa, în România existând cea mai mare rată a proprietarilor de imobile. Astfel, el este de părere că piaţa se va mişca în direcţia închirierii apartamentelor şi caselor după modelul vestic, odată cu creşterea tot mai mare a preţurilor de vânzare ale apartamentelor şi caselor în următorii ani.

„Zona imobiliară se ajustează, cei care au venituri mici nu îşi vor mai permite să îşi cumpere o casă, aşa cum se întâmplă astazi, pentru că se pierde această accesibilitate. Oamenii vor sta cu chirie, iar dezvoltatorii vor construi special pentru închiriere locuinţe potrivite persoanelor cu venituri medii şi mici. Cei care vor construi pentru zona superioară - pătură care va continua să achiziţioneze locuinţe, cu sau fără credit - îşi vor adapta oferta pentru cererea respectivă. Cei care se vor adapta, îşi vor găsi mereu nişa“, spune Lucian Azoiţei.

El adaugă că preţurile imobilelor sunt stabile de câţiva ani, deşi costurile de construcţie au crescut, astfel că marjele de profit ale dezvoltatorilor s-au micşorat. Antreprenorul este de părere că numărul dezvoltatorilor locali se va reduce, mulţi optând pentru a merge către alte pieţe, ceea ce va contribui iar la o creştere a preţurilor.

„Ca să poţi să ajungi la o marjă comercială bună, trebuie să construieşti mult, trebuie să ai volume foarte mari. Antreprenorii români, chiar dacă ei sunt foarte bine aşezaţi în piaţă, nu au aceste sume. Vorbim de tot ce înseamnă acumulare financiară pentru a dezvolta proiecte de mari dimensiuni. Antreprenorii români care investesc doar în România şi nu se duc în alte părţi încearcă să găsească soluţii pentru piaţă. Vor din ce în ce mai puţine produse, iar marii antreprenori care au resurse financiare majore pleacă din domeniu“, explică el.

Antreprenorul spune că majorarea costurilor cu materiile prime a venit şi pe un fond de speculă, dar există anumite ajustări ale preţurilor în ultima perioadă.

Dezvoltatorul imobiliar a demarat lucrările la Central District Lagoon City, un proiect gândit strict pentru închiriere, cu peste 400 de apartamente, spaţii de biouri şi servicii, un hotel şi o lagună artificială amplasată în centrul complexului. Investiţia va depăşi 150 milioane euro.

„Valoarea proiectului în momentul în care va fi finalizat va fi de 350-400 mil. euro, este o investiţie financiară în domeniul real estate“, mai spune el.

Lucian Azoiţei este de părere că viitorul pieţei imobiliare din România va merge către închirieri mai mult decât spre vânzări odată cu creşterea semnificată a preţurilor de vânzare.

„Va fi mult mai convenabil să stai cu chirie, plus că oferă o flexibilitate extraordinară şi un confort anume, pentru că proprietarii se ocupă de tot ce înseamnă probleme asupra respectivului imobil“, precizează el.