Haosul din educaţie continuă: Şcolile rămân închise. Dascălii cer ce li s-a promis: salarii mai mari

Autor: Ramona Cornea 23.05.2023

Profesorii vor ca salariul unui debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea să se facă progresiv, iar salariile să fie indexate anual cu rata inflaţiei.

Haosul din sistemul de educaţie continuă, după ce majoritatea dascălilor au fost în grevă luni, iar sălile de clasă au rămas închise. Astfel, profesorii au anunţat că greva lor se prelungeşte pe perioadă nelimitată, după ce negocierile cu guvernanţii au eşuat.

„Un profesor cu un salariu mic nu va apărea niciodată în faţa elevului cu demnitate. Sunt copii care vin cu bani de buzunar mai mulţi decât are un cadru didactic la el. Trebuie să reziste, să fie uniţi“, a spus Diana Pârvulescu, managing partner al companiei BunRomanesc.ro şi fost cadru didactic, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Creşterea salariilor profesorilor a fost prevăzută iniţial în proiectul noilor legi ale educaţiei, dar a fost eliminată după dezbaterile din Parlament. Salariile profesorilor debutanţi ar fi crescut cu circa 62%, iar impactul bugetar a fost estimat la mai mult de 8 miliarde de lei. Acum, guvernanţii propun creşteri salariale şi bonusuri cu un impact de 90 mil. lei.