Robert Burlan, Raiffeisen AM: Factorii de risc ai pieţei de capital s-au mai estompat faţă de 2022. Avem însă o creştere mai redusă decât cea a pieţelor din regiune, în contrast cu dinamica de anul trecut

Autor: Eduard Ivanovici 23.05.2023

„A fost un început de an mult mai puţin turbulent faţă de 2022. Din fericire, factorii de risc s-au mai estompat, chiar dacă nu au dispărut în totalitate. Temerile legate de rularea conflictului din Ucraina s-au mai diminuat, dar rămâne un risc latent. De asemenea, ne aflăm deja într-o fază de scădere a inflaţiei, iar criza de pe piaţa energetică s-a estompat destul de mult faţă de anul precedent”, spune Robert Burlan, head of investment management, Raiffeisen Asset Management.

El a fost invitat în cadrul unei dezbateri organizate marţi, 23 mai de Bursa de Valori Bucureşti: „Fondurile locale de acţiuni în contextul internaţional”.

„Totodată, vedem o recuperare a pieţei, începută undeva în octombrie anul trecut. Recuperarea a fost însă marcată de evenimente cu impact negativ, cum au fost turbulenţele de pe piaţa bancară din afară şi acele incertitudini legate de suprataxarea companiilor energetice. Cu toate acestea, piaţa a înregistrat o evoluţie pozitivă în această perioadă”, continuă reprezentantul Raiffeisen AM.

Indicele local BET are plus 5,4% anul acesta şi 0,9% în ultimele 12 luni. Prin comparaţie, benchmark-ul paneuropean Stoxx 600 afişează dinamici de 9%, respectiv 7% în aceleaşi perioade.

„De remarcat că avem totuşi o creştere mai redusă decât cea a pieţelor din regiune, iar asta vine în contrast cu dinamica anului precedent, când piaţa a supraperformat. Cred că această performanţă mai slabă este cumva motivată de aşteptarea investitorilor pentru IPO-ul Hidroelectrica. Probabil că mulţi investitori şi-au amânat achiziţiile, stâng bani pentru acest IPO”, consideră Robert Burlan.