Confidex: Încrederea managerilor români în economie este la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani în pofida incertitudinilor din piaţă. Principala oportunitate în perioada următoare este accesul mai facil la pieţele internaţionale

Autor: Miruna Diaconu 23.05.2023

​​Încrederea managaerilor români în economie este la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani, în pofida incertitudinilor din piaţă, arată concluziile celui de-al 8-lea studiu Confidex, realazat de Impetum Group, care măsoară încrederea managerilor români în economie în primul semestru al acestui an.

Optimismul managerilor, se arată în studiu, este un semn al unei maturităţi şi al unor lecţii învăţate din experienţele ultimilor trei ani. Astfel, indicele Confidex a atins cel mai înalt nivel din ultimii trei ani, respectiv 50,2. Acest indice este construit din agregarea a 29 de itemi şi măsoară pe o scară de la 0 la 100 de puncte încrederea în economie a managerilor şi antreprenorilor români.

„Astăzi, CONFIDEX confirmă prognozele de intensificare a creşterii economice a României pentru perioada următoare. Prin acest optimism cred că managerii contribuie direct la un viitor mai bun, economic vorbind, pentru România: investesc mai mult, angajează mai mult şi în cele din urmă aceste comportamente ale lor produc PIB”, a declarat Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

De asemenea, pentru prima dată de la realizarea acestui studiu este observată o orientare a managerilor români către export, accesul mai facil la pieţele internaţionale fiind una dintre oportunităţile perioadei următoare.

De asemenea, optimismul managerilor români se bazează şi pe o creştere a investiţiilor publice şi private în perioada următoare. Circa 41% dintre manageri mizează pe o creştere a investiţiilor publice, în timp ce 28% se aşteaptă la o creştere a investiţiilor private în perioada următoare.

Pe de altă parte, pentru perioada următoare există şi îngrijorări, în special legate de lipsa forţei de muncă şi scăderea vânzărilor, clienţilor sau comenzilor.

Accesul la creditare şi situaţia capitalului de lucru se înrăutăţesc pentru aproximativ o treime dintre manageri, iar tranzacţiile de tipul fuziuni şi achiziţii au stagnat în această perioadă.

74% dintre manageri consideră că o criză a forţei de muncă este mai probabilă decât o accentuare a inflaţiei, iar potenţialul unei crize energetice, văzut de 48% dintre manageri, este depăşit de cel al unei crize de finanţare (60% dintre manageri) sau imobiliare (57% manageri).