Florin Vizan, director general al Portului Constanţa: Portul Constanţa are capacitatea de a opera cantităţi mari de mărfuri, fiind proiectat pentru 100 de milioane de tone de mărfuri pe an. Traficul atins în 2022 a reprezentat o performanţă istorică a portului Constanţa, de 75,55 milioane tone mărfuri

Autor: Florentina Niţu 24.05.2023

Compania Naţională Ad­­ministraţia Portu­ri­lor Maritime Constanţa (CNAPM), aflată în subordinea Mi­niste­ru­lui Transporturilor, are aprobate şi în pregă­tire investiţii de peste 650 de mi­li­oane de euro în infrastruc­tu­ra portu­ară, potrivit calculelor ZF făcu­te pe baza datelor oferite de reprezen­tanţii acesteia. „Pen­tru a veni în sprijinul operatorilor portuari şi pentru a le oferi condiţii de atragere a traficului de mărfuri, suntem concentraţi pe investiţiile în infrastructura portuară, atât din fon­duri europene, cât şi din surse pro­prii“, a spus pentru ZF Florin Vizan, director ge­ne­ral al Com­paniei Na­ţio­nale Administraţia Porturilor Mariti­me Constanţa.

Cea mai mare investiţie, pentru ca­re sunt în pregă­tire proiecte în va­loa­re de peste 500 mi­­­li­­oane euro, se rea­li­zea­ză prin Programul Operaţio­nal Sectorial „Trans­porturi“, din fon­duri eu­ropene. Printre investiţii se nu­mără reabilitarea, modernizarea şi ex­tin­derea infrastructurii rutiere şi de acces în Portul Constanţa şi în zona Midia (115 mil. euro), dragaje în Con­stanţa, Midia şi Mangalia şi lărgirea gurii de acces în Midia (130 mil. euro), modernizarea infrastructurii de dis­tri­buţie a energiei electrice (95 mil. euro) şi reali­za­rea unor cheuri (75 mil. euro).

De asemenea, Vizan a spus că sunt deja aprobate, prin Programul Ope­raţional Infrastructura Mare (POIM), proiecte de aproape 100 milioane euro. Astfel, în prezent sunt în deru­lare proiecte de extindere a benzilor de circulaţie ale drumului existent, mo­­der­­nizarea infrastructurii de distribu­ţie a energiei electrice şi extinderea cheu­rilor danelor din zona Midia. „Sunt semnate recent două pro­iecte prin POIM, mecanismul Solidarity Lanes, în valoare de circa 4 milioane euro, pentru construirea a două noi parcări şi a unui drum în zona de sud a portului“, a mai spus Vizan. Aceste parcări vor fi funcţionale până la sfârşitul anului 2023.