AAF: Fondurile deschise de investiţii locale, la 17,6 mld. lei active în primele trei luni din 2023, minus 21% faţă de anul trecut

Autor: Eduard Ivanovici 24.05.2023

Pe fondul instabilităţii pieţelor şi ştirilor la nivel macro, activele fondurilor deschise de investiţii locale au scăzut cu 20,8% în primele trei luni din 2023 prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la 17,6 miliarde de lei, spune Jan Pricop, director executiv al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF). Dinamica prin raport cu T4/2022 este de plus 0,9%.

„Dacă am sintetiza evoluţia activelor T1/2023, observăm că avem o scădere anuală de aproape 21% şi o uşoară creştere faţă de ultimul trimestru din 2022. Intrările nete au fost în continuare negative, deci am avut ieşiri nete, respectiv răscumpărările au depăşit valoarea subscrierilor. Însă acestea s-au diminuat puternic, vorbim de ieşiri nete de 220 de milioane de lei”, explică Jan Pricop.

Cu numai 158 de euro per capita, raportat la valoarea activelor industriei fondurilor mutuale deschise, România este pe ultimul loc în Europa la acest capitol, de trei ori mai puţin decât Croaţia, de patru ori sub Grecia şi de zece ori sub Ungaria, potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza datelor de la Fondul Monetar Internaţional şi Asociaţia Europeană a Fondurilor şi Administratorilor de Active (EFAMA).

„Aceste scăderi ale ieşirilor de 91% faţă de anul trecut şi 82% prin raport cu trimestrul precedent sunt aspecte pozitive pentru că ne arată că ieşirile au scăzut brusc, deci nivelul s-a corectat foarte mult. în ceea ce priveşte numărul de investitori la finalul lunii martie, aveam 483.821 de investitori, ceea ce corespunde unei creşteri de 6% faţă de T1/2022, respectiv 5% faţă de finalul anului 2022”, adaugă Jan Pricop.

Reprezentantul AAF a fost prezent în cadrul unei dezbateri organizate marţi, 23 mai la Bursa de Valori Bucureşti: „Fondurile locale de acţiuni în contextul internaţional”