ANAF numără videochatistele, dar nimeni din statul român nu are vreo reacţie cu privire la dezvoltarea agresivă a acestei activităţi. Unde este Ministerul Familiei? ANAF spune că ar fi 5.000 de societăţi şi 400.000 de persoane fizice implicate în activităţi de videochat

Autor: Ramona Cornea 27.05.2023

Cifrele vehiculate, atât ca număr de persoane implicate în industrie - 400.000, cât şi ca număr de societăţi - 5.000, ridică semne de întrebare, cu atât mai mult cu cât instituţia admite public într-un un răspuns trimis către ZF că nu există CAEN pentru aceste activităţi şi chiar „grupa CAEN din care face parte şi activitatea de videochat cuprinde o gamă mai largă de activităţi, care însă nu corespund sferei de interes a solicitării“. Şi dacă lucrurile ar sta cum spune şeful Fiscului (cifrele îi aparţin) ar însemna că statul chiar este în derivă pentu că tolerează o activitate vecină cu prostituţia.

Şeful ANAF, Lucian Heiuş, aruncă pe piaţă cifre care arată o industrie de videochat în plină expansiune, una în care există 5.000 de firme şi în care lucrează 400.000 de persoane, cifre care însă nu se văd în datele oficiale.

Ziarul Financiar a încercat să afle codurile CAEN în care s-ar încadra aceste companii şi clasificarea ocupaţiilor în care aceşti lucrători ar putea fi încadraţi, însă răspunsul ANAF nu a venit cu date care să facă lumină.

„În anul 2022, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF au efectuat controale la cinci firme specializate în domeniul activităţii comerciale de videochat. (...)

De asemenea, vă informăm că în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR) şi Clasificarea Activităţilor din Economia Naţională (CAEN) nu sunt evidenţiaţi distinct contribuabilii care desfăşoară activitate în domeniul precizat de dumneavoastră. Grupa CAEN din care face parte şi activitatea de videochat cuprinde o gamă mai largă de activităţi, care însă nu corespund sferei de interes a solicitării“, au transmis reprezentanţii ANAF.