Corecţia Conpet, pe fondul datei ex-dividend, deprecierea cu 1% a acţiunilor Petrom şi un roşu aprins pe bursele externe trag miercuri în jos Bursa de Valori Bucureşti

Autor: Eduard Ivanovici 24.05.2023

Toţi indicii pieţei locale de capital afişau scăderi în după-amiaza zilei de miercuri, 24 mai, de la minus 0,05% pe BETAeRO, indice consultativ pentru pepiniera segmentului principal, la minus 0,6% pe ROTX, indice creat de Bursa de Valori Bucureşti în colaborare cu Bursa de la Viena. Benchmark-ul BET înregistra o depreciere de 0,3% la ora publicării ştirii, atingând o dinamică de plus 5,3% în 2023.

Cea mai mare scădere din componenţa indicelui era cea de 8% a transportatorului naţional de ţiţei Conpet Ploieşti (COTE), pe fondul unor tranzacţii de circa 500.000 de lei, conform BVB. 24 mai reprezintă termenul ex-dividend, cel care nu mai oferă dreptul la încasarea dividendelor la compania de stat. Cel mai probabil, preţul acţiunilor se va corecta cu valoarea dividendului aprobat de acţionari.

Totodată, acţiunile OMV Petrom (SNP), singurul producător local de petrol şi gaze, cea mai mare companie de la BVB, se tranzacţionau în coborâre cu 1,1%, pe un rulaj de 620.000 de lei, după ce societatea crescuse cu aproape 5% într-o săptămână, în vreme ce investitorii aşteaptă anunţarea unui dividend special. Acţiunile SNP sunt pe plus cu 17% anul acesta.

Pe plan european, Stoxx 600 are minus 1,5%, în vreme ce FTSE 100 din Londra şi DAX din Frankfurt se depreciau cu 1,6%, respectiv 1,4%. La Milano, FTSE-MIB avea minus 2,3%, iar CAC 40 din Paris pierdea 1,6%. Pe partea opusă a Atlanticului, contractele futures pe S&P 500 şi Nasdaq Composite coborau cu 1,1%, respectiv 1,3%. Contractele pe Dow Jones Industrial Average aveau minus 0,7%.

Dinamicile vin în contextul în care discuţiile autorităţilor americane privind plafonul datoriei publice par să fi atins un impas. Luni, Kevin McCarthy, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a declarat că a avut o discuţie „productivă” cu preşedintele Joe Biden, însă negocierile au progresat încet marţi.

Anterior, Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei, a avertizat că este „foarte probabil” ca Statele Unite să intre în iunie în incapacitate de plată.