Fondurile de pensii private Pilon II ating maximul istoric de 105 mld. lei în aprilie 2023, în creştere cu 9 mld. lei faţă de începutul acestui an

Autor: Liviu Popescu 25.05.2023

♦ 4,1 mld. lei sunt viramantele salariaţilor români iar 5 mld. lei reprezintă randamentele din investiţii ♦ 22 mld. lei sunt investite în acţiuni din care cea mai mare parte la Bursa de Valori Bucureşti.

Cele şapte fonduri de pensii private obligatorii Pilon II, alimentate lunar cu 3,75% din venitul brut al câtorva mi­lioane de salariaţi români, au încheiat aprilie 2023 cu active de 105 mld. lei, în creştere  9 mld. lei faţă de începutul anului, arată cele mai recente date statistice publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Creşterea a venit în contextul în care în primele patru luni salariaţii români au virat aproxi­mativ 4,2 mld. lei pentru administra­rea privată a economiilor de bătrâneţe, în timp ce evoluţia acţiunilor din portofoliul Pilonului II şi calmarea de pe piaţa obligaţiunilor au adus încă 5 mld. lei.

Astfel activele Pilonului II au ajuns la o valoare record la aprilie, în creştere cu 9% faţă de începutul acestui an şi cu 19%, adică 16,7 mld. lei, faţă de aprilie 2022.

Aproximativ 63%, respectiv 66 mld. lei, sunt investite de către administratorii Pilonului II în titluri de stat, instrumente financiare care îşi pierd din valoare într-un context inflaţionist, însă ulterior îşi revin pe măsură ce şocul inflaţionist dispare odată cu majorarea dobânzilor. Aceste instrumente sunt ţinute în portofoliu până la scadenţă.