ZF Private Health. Ioan Simion, spitalul Sanconfind din Câmpina: Medicii care s-au întors din străinătate se uită în primul rând la infrastructura medicală

Autor: Mirabela Tiron 26.05.2023

Spitalul are în total 250 de angajaţi, din care 28 de medici proprii. Spitalul colaborează cu alţi 45 de medici.

Spitalul privat Sanconfind din Câmpina, cu o capacitate de 90 de paturi şi deschis în 2015, a finalizat anul trecut cu afaceri de 24 milioane de lei (circa 5 mil. euro) şi a avut o creştere cu 10% în primul trimestru din acest an.

„În spitalul Sanconfind avem 230 de salariaţi, din care 28 de medici angajaţi permanenţi ai spitalului. Cu alţi 45 de medici avem contract de colaborare. Avem un medic ortoped care a lucrat în Belgia şi s-a întors în ţară, un neurolog care a lucrat în Franţa şi un doctor de laborator care a lucrat 20 de ani în Canada. Un doctor care a lucrat în străinătate vede că spitalul are o infrastructură, că îi punem la dispoziţie toate echipamentele de care are nevoie“, a spus Ioan Simion, fondatorul Sanconfind Câmpina, în cadrul emisiunii ZF Private Health.

Spitalul Sanconfind, deschis în urma unei investiţii de 22 milioane de euro, rea­lizată de firma Confind (ce produce echi­pament petrolier) se întinde pe su­pra­faţa desfăşurată de 11.000 de metri pătraţi. În 2018, Sanconfind a deschis o ma­ter­nitate. Spitalul  mai operează sec­ţii­le de chirurgie, ortopedie dar şi urologie.

„Toţi medicii care vin din străinătate ştiu că în străinătate salariul este mai mare dar acolo şi cheltuielile sunt mai mari. Aici începem cu un anumit salariu iar pe măsură ce devenim mai vizibili în piaţă şi vor creşte încasările de la secţia respectivă mai adaugăm şi la salariu. Am angajat şi un medic român care a lucrat în Anglia şi face operaţii de hernie de disc minim invazive“.

Pe de altă parte, el  mai spune că unii medici care vin de la stat la spitalul Sanconfind solicită salarii foarte mari, „unii au pretenţii absurde, cer şi 8000 de euro pe lună plus procent din operaţii deşi nu ştiu dacă vor avea pacienţi, eu asigur infrastructura. Avem probleme şi cu asistentele, după ce statul le-a mărit salariul şi au mai multe zile de concediu“.

 Spitalul funcţionează din 2015, se întinde pe 11.000 mp şi  are şase nivele. Sanconfind este amplasat în Poiana Câmpina, un specific fiind acela că foloseştea apa de la un izvor termal pentru procedurile de recuperare medicală.

„Lista de aşteptare este şi acum pe cardiologie, dar am găsit un cardiolog din Bucureşti, care vine o dată pe săptămână, încercăm să reducem lista de aşteptare, lista tot are pacienţi pe 3-4 luni. La imagistică lucrurile merg bine, ne-am mai calificat operatori pentru RMN şi CT, am trainuit asistentele, în câteva luni au învăţat ce au de făcut“. El mai spune că sunt foarte mari cheltuielile de service pentru echipamentele de imagistică.

Ministerul Sănătăţii a permis spitalului să angajeze oameni pe măsură ce au fost finalizate etajele, spitalul a început cu recuperarea medicală şi apoi imagistica, laboratorul, maternitatea.

„Partea de investiţii am terminat-o,  ne vom concentra pe consolidarea celor 22 de specialităţi medicale care funcţionează. Dacă mai este nevoie de instrumentar cumpărăm, dezvoltăm dermatologia, devine o secţie de dermatologie. Pe  ortopedie facem proteze de şold, genunchi, umăr. Ortopedia are o căutare din ce în ce mai mare,  avem doi doctori dar discutăm cu al treilea, facem o secţie de ortopedie“.

Antreprenorul mai spune că nu a reuşit să obţină  aprobarea pentru paturi de spitalizare continuă, iar dacă nu  ai repartizate paturi pe spitalizare continuă nu poţi face contact cu Casa pentru maternitate, ortopedie, recuperare medicală, mai spune el.

„Dacă am avea contract cu statul am intra în programul de protezare, omul ar primi proteza de la stat şi la noi ar plăti doar  manopera. De ani de zile nu reuşim să obţinem paturi pe spitalizare continuă“.

Operatorii privaţi au deschis spitale cu o capacitate de cazare mult sub cea a spitalelor publice, dar le-au dotat cu echipamente de tehnologie înaltă, ceea ce  le permite să realizeze intervenţii chirurgicale de mare complexitate. Piaţa serviciilor medicale private a crescut de la un an la altul, cei mai mari jucători fiind Regina Maria, MedLife, Medicover şi Sanador, care au investit constant în dezvoltare.


ZF Private Health. Un proiect realizat de Ziarul Financiar  cu sprijinul Băncii Transilvania şi al reţelei de sănătate Regina Maria, care include emisiuni săptămânale pe teme de sănătate. Emisiunile vor aduce la aceeaşi masă jucători din piaţa de sănătate privată de la nivel naţional.