UE a blocat peste 200 de miliarde de euro proveniţi din activele băncii centrale ruseşti şi intenţionează să folosească banii pentru a ajuta Ucraina. „UE se angajează să se asigure că Rusia plăteşte pentru daunele cauzate în Ucraina”

Autor: Valeriu Dănilă 25.05.2023

Uniunea Europeană a imobilizat peste 200 de miliarde de euro din activele băncii centrale ruse de la începtul invaziei, subliniind importanţa discuţiilor cu privire la modul în care aceşti bani ar trebui cheltuiţi pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei, titrează Bloomberg.

Tările UE au raportat noile cifre privind activele blocate în urma celui de-al 10-lea pachet de sancţiuni, care a forţat băncile să divulge informaţii despre mărimea deţinerilor lor.

„UE se angajează să se asigure că Rusia plăteşte pentru daunele cauzate în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand. De aceea, UE „explorează modalităţi de utilizare a activelor ruseşti îngheţate şi imobilizate în acest scop”.

UE a îngheţat, de asemenea, 24,1 miliarde de euro în active private ruseşti ale persoanelor şi entităţilor sancţionate de la invadarea Ucrainei în urmă cu mai bine de 1 an. Au fost sancţionate aproape 1.500 de persoane şi au fost impuse restricţii dure asupra exportului de bunuri şi tehnologii provenite din Rusia.